El PDECat avisa que el seu espai ideològic no pot quedar «exclòs» de la Crida

David Bonvehí insisteix que té el mandat de fer "encaixar" el partit i el nou moviment i anuncia que el 15 de desembre arrenca el procés intern de primàries per a les europees

El president del PDECat, David Bonvehí, en roda de premsa
El president del PDECat, David Bonvehí, en roda de premsa | PDECat
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:06h
El president del PDECat, David Bonvehí, ha advertit aquest dilluns una vegada més que l'espai ideològic que representa el partit no pot quedar "exclòs" de la Crida Nacional per la República que preparen Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra. "Estem escoltant molt i volem fer una proposta amb la qual tothom se senti identificat", ha indicat Bonvehí en referència a les reunions que està mantenint amb Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn a Lledoners per tancar una proposta que voti la militància. 

"Hi ha diferents visions per encaixar amb la Crida", ha indicat el president del PDECat en referència a les estratègies contraposades que defensen públicament els diferents actors. El que estic dient a tots els associats és que hem d'estudiar totes les fórmules per sumar amb l'independentisme, i el PDECat ha de ser el partit que representi un espai ideològic una amb manera de ser i de fer. No ha de quedar exclòs ni fora del projecte d'unitat que podria ser la Crida. Tenim el mandat d'encaixar. Ho farem en els propers mesos", ha apuntat. La primera fita electoral d'aquest espai és a les europees.

La primera opció de cara a aquesta convocatòriua és una llista unitària i, si això no passa, el PDECat veu bé una opció conjunta amb el sobiranisme basc i gallec. Aquesta via és la que va defensar la setmana passada Torra en una conferència a Sant Sebastià. La tercera opció seria mantenir l'aliança "actual", formada amb el PNB. "Qui ho posa més fàcil tot sempre és el PDECat, sempre a favor de la unitat", ha insistit. El procés de primàries intern per escollir candidats, en tot cas, arrenca el 15 de desembre.

Estratègia jurídica

Bonvehí ha avançat que la formació posarà en marxa una estratègia jurídica pròpia de cara als propers mesos amb la vista posada en el procés al Tribunal Suprem contra el referèndum. En les properes setmanes hi haurà reunions amb tots els encausats i els familiars per acordar el millor camí de defensa i, de passada, començar a posar les bases de la resposta a hipotètiques condemnes. 

L'executiva s'ha centrat molt en l'estratègia judicial dels propers mesos, marcada pel procés obert contra l'1-O. "La justícia no té independència respecte dels poders polítics de l'Estat, i anem d'escàndol en escàndol", ha apuntat en referència al cas d'Ignacio Cosidó. Es posaran en marxa més reunions periòdiques amb tots els encausats del PDECat, també en referència al Tribunal de Comptes. S'ha convocat els familiars i els processats que no són a la presó. "Volem saber de primera mà com s'enfoquen els propers mesos, per donar ajuda a les persones afectades", ha apuntat.

A aquestes cites també s'hi convocaran les persones encausades davant del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. "Volem ajudar totes les persones afectades", ha indicat Bonvehí. L'estratègia la lidera Pere Soler, que és un dels encausats pel referèndum i a qui la Fiscalia de l'Audiència Nacional demana onze anys de presó per la seva tasca com a director dels Mossos en el darrer tram de l'anterior legislatura.

Municipals i pressupostos

"Transversalitat" i "unitat" seran les dues divises principals del PDECat en les eleccions municipals, segons ha explicat el dirigent independentista. Ja hi ha 70 candidats confirmats a l'àrea de les comarques de Barcelona, i en queden 50 per proclamar. Aquest cap de setmana també s'han escollit els membres de les sectorials.

Pel que fa a la dinàmica pressupostària, Bonvehí ha demanat que els pressupostos de la Generalitat siguin entrats al Parlament, i ha reiterat la negativa dels nacionalistes a validar els comptes de Pedro Sánchez. El màxim dirigent del partit ha demanat no apujar la pressió fiscal a les classes mitjanes i tenir en compte el municipalisme.