Salut vol provar l'heroïna com a alternativa a la metadona per a drogodependents

La prescripció d'aquesta droga com a fàrmac la reclamen les entitats i està pensada pels que no responen a tractaments convencionals

L'assaig clínic serà als ambulatoris, com aquest de Barcelona, que és al costat d'una narcosala
L'assaig clínic serà als ambulatoris, com aquest de Barcelona, que és al costat d'una narcosala | Jordi Bes
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 20:24h
La subdirecció general de Drogodependències de la Generalitat valora la possibilitat d'impulsar un assaig clínic de prescripció mèdica de diacetilmorfina, el nom científic de l'heroïna, per a persones dependents d'aquesta substància. El subdirector, Joan Colom, assegura a NacióDigital que la idea encara és "embrionària" però en defensa la utilitat.

El tractament amb heroïna està pensat per a persones drogodependents que ja han iniciat tractaments amb altres substàncies substitutòries, com ara la metadona, però no aconsegueixen avançar en el procés de rehabilitació. Colom explica que el tipus d'assaig que es planteja la Generalitat és de tipus ambulatori, és a dir, sense la necessitat que els pacients estiguessin ingressats en un centre hospitalari. 

L'experiència del 2003

La Generalitat ja va realitzar un assaig clínic hospitalari de tractament amb heroïna el 2003 i fer-ho a nivell ambulatori suposaria un pas endavant en les polítiques de reducció de danys, aquelles pensades per minimitzar les conseqüències negatives derivades del consum de drogues. 

A nivell tècnic, les diferències entre un assaig hospitalari i un d'ambulatori són poques. El principal canvi és la pèrdua de control constant sobre la persona consumidora per part del personal sanitari. La Generalitat encara no ha detallat com es desenvoluparia l'assaig i un dels debats és, per exemple, si dispensar l'heroïna per via oral o intravenosa.

El Govern fa temps que es planteja la primera opció, i de fet l'assaig del 2003 va seguir aquesta pauta. Tot i això, algunes veus posen en dubte els seus resultats: asseguren que si no és injectada, el fàrmac no faria el mateix efecte en els consumidors.

PEPSA, pioners i únics

El consum per via oral és, segons el professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública Joan Carles March, la millor manera de desenvolupar aquest tipus de tractament. March va ser l'investigador principal i promotor del Projecte Experimental de Prescripció d'Estupefaents a Andalusia (PEPSA), que encara es manté actiu i és l'únic programa estatal que ha tingut continuïtat. Això sí, subministrant l'heroïna per via intravenosa.

"La via oral ens acostaria a molta gent, tant a aquella que consumeix la droga per via injectada com a aquells que la consumeixen fumada", defensa. El PEPSA es va impulsar el 2004 i segons March serveix per a les 3 de cada 10 persones que fracassen en els tractaments amb metadona.

Bona rebuda de les entitats

La possibilitat que la Generalitat impulsi l'assaig clínic ambulatori ha estat ben rebuda per les entitats que treballen amb persones consumidores a Catalunya, representades per la Federació Catalana de Drogodependències. 
 

Actualment ja hi ha centres sanitaris públics que tenen sala de consum Foto: A.M.


La seva presidenta, Felisa Pérez, recorda que fa anys que la federació demana passos endavant a la Generalitat. Tot i que assegura que els pacients potencials d'un tractament amb heroïna són "pocs", Pérez considera que cal buscar noves estratègies en les polítiques de reducció de danys. "Hem de buscar tractaments adequats per a la situació real de cadascú", diu.

Per Pérez, les polítiques de reducció de danys a Catalunya estan molt per sobre de les que s'ofereixen a la resta de l'estat espanyol però també llança un avís. "Actualment, encara no donem resposta a tothom", conclou.