ERC exigeix la dimissió de Cosidó «per dignitat democràtica»

Els republicans assenyalen que les declaracions del dirigent popular són "intolerables" en una democràcia

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | @Esquerra_ERC
19 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:25h
ERC exigeix la dimissió del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, per haver assegurat en un missatge de Whatsapp que controlaran "des del darrere" la sala penal del Tribunal Suprem, la que haurà de jutjar els líders independentistes. Si no marxa pel seu propi peu, els republicans han demanat als populars que "el cessin" perquè "no pot continuar en el càrrec ni un minut més" com passaria en qualsevol país democràtic. 

"Presumeix de dir que controlaran la sala penal que l'hauria de jutjar a ell si hagués de ser jutjat", ha assenyalat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. La dirigent republicana ha lamentat que aquest episodi se sumi al "mercadeig" que s'ha produït en la renovació de la cúpula del poder judicial. Ha denunciat que el fet que es conegui abans el nom del nou president del Suprem abans fins i tot que s'escullin els 20 vocals que l'hauran de votar "supera els límits del que és tolerable en un sistema de separació de poders". 

Vilalta ha insistit que és "inacceptable" perquè "fa volar pels aires la independència dels òrgans" del poder judicial i enutja tant a la ciutadania com els jutges que treballen cada dia per fer bé la seva feina. "Aquest Estat funciona com una joguina en mans d'algú i utilitzen el sistema judicial per anar contra tots aquells que volen canviar les coses i transformar la realitat", ha dit.

El no inamovible als pressupostos de l'Estat

La portaveu d'ERC ha afegit que a l'Estat li fa "por la democràcia i també la justícia" i que per això intenten "controlar" el poder judicial. Sobre la possibilitat que les eleccions generals s'avancin i es facin coincidir amb les municipals i les europees del maig, com ha apuntat el ministre José Luis Ábalos, Vilalta ha assegurat que la seva formació "no té por a les urnes".

Els republicans mantenen inamovible el seu no als pressupostos generals de l'Estat mentre el govern espanyol no sigui "valent" i afronti el conflicte polític de fons a Catalunya ni la repressió per la qual hi ha presos i exiliats. "Sempre estarem per millorar la vida de la ciutadania", ha dit, però acte seguit ha afegit que, "per coherència", no es "pot deixar al marge" la situació política excepcional que viu Catalunya.