La CUP aborda la lluita contra la violència masclista amb 10 propostes feministes

La Taula de l'Esquerra Independentista anuncia un "pla de lluita" basat en una perspectiva feminista global

Presentació de la campanya de feminisme de la Taula de l'Esquerra Independentista
Presentació de la campanya de feminisme de la Taula de l'Esquerra Independentista | Aida Morales
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:16h
"c". Aquest és el lema de la campanya que la CUP i les entitats de la Taula de l'Esquerra Independentista han presentat aquest dilluns per combatre la violència masclista que, segons han lamentat, es desenvolupa des de tots els àmbits de la vida quotidiana, però també institucional, on arriba el sistema "patriarcal i capitalista". D'aquesta manera, han afirmat, es dona ales a un masclisme sistèmic sobre el qual és necessari actuar.

Ho han denunciat la diputada de la CUP Natàlia Sánchez, i les representants de la Taula de l'EI Laia Casas i Adriana Roca, en una roda de premsa davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, pocs dies abans del Dia contra la Violència de Gènere, que serà el proper diumenge 25 de novembre

La campanya, han relatat, esdevé una "proposta de mínims" per posar "la vida al centre" i denunciar, des de diferents àmbits, que la violència no només és domèstica, sinó "estructural", i molt evident quan les dones han de demanar empara al sistema de justícia, sanitari, policial, de pensions o polític, entre d'altres.

Un "pla de lluita"

Per això, han precisat, la Taula de l'Esquerra Independentista -conformada per la CUP, Alerta Solidària, Arran, el SEPC, Endavant i la Coordinadora Obrera Sindical- planteja un "pla de lluita" per desenvolupar durant tot l'any, i per tal que aquells col·lectius que ho vulguin, el puguin compartir per dotar la lluita feminista d'una sèrie de mecanismes que permetin plantar cara al patriarcat de forma global.

Aquest programa està conformat per 10 punts i es desenvoluparà d'ara i fins el proper mes de setembre de "forma transversal" i a traves dels diferents actes i diades concretes, ja sigui des del carrer, les activitats impulsades per les entitats que conformen la taula, el municipalisme o, directament, des del Parlament. La campanya es focalitza en dos aspectes: la violència com una eina per "sotmetre les dones i les classes populars", han relatat, i la feminització de la pobresa, entesa com "un fenomen estructural" que contribueix a l'escletxa salarial o els convenis diferenciats per a professionals, per posar alguns exemples.

Les propostes del feminisme

Les 10 propostes feministes plantegen canvis en diferents àmbits personals, laborals o públics. Entre aquestes, consta l'exigència de salaris i pensions de 1.200 euros, i la millora de les condicions de les treballadores de la llar, contra l'escletxa salarial, la millora dels permisos de cura, i la recuperació immediata dels articles en matèria laboral de la llei d'igualtat catalana suspesos pel Tribunal Constitucional. 

Respecte d'aquest punt, la diputada de la CUP ha insistit en la necessitat de les institucions catalanes d'exigir la sobirania "sense acatar els marcs" de l'estat espanyol i, per tant, d'"avançar des d'una lògica desobedient". 

La proposta de l'Esquerra Independetista, però, també aposta per impugnar el deute per guanyar en drets socials i millorar les condicions de vida de les dones, expropiar habitatges buits per crear una xarxa d'habitatge públic especialment per a les dones amb risc de pobresa, impulsar una educació i salut pública, laica i amb perspectiva feminista, i eliminar la llei d'estrangeria, amb la idea de sortir de la Unió Europea i de la OTAN. 

Per altra banda, també es proposa que les entitats promoguin formació, es garanteixi el dret al propi cos, permetent l'avortament lliure i gratuït, el compliment de la llei i la inclusió de la perspectiva LGTBI a l'educació per acabar amb la LGTBIfògia, i es fomenti un pla de prevenció contra la violència masclista en diferents serveis públics. Per altra banda, han acabat, cal exigir la llibertat d'expressió i la fi de la doble repressió que pateixen les dones preses i exiliades polítiques implicades en la causa catalana, i que es posi final a les conseqüències derivades de la llei mordassa.