Willy Toledo i el dret a cagar-se en tot

L'actor participa en l'acte del tercer aniversari del centre per la defensa dels Drets Humans Irídia

Irídia ha celebrat el seu tercer aniversari a la Lleialtat Santsenca
Irídia ha celebrat el seu tercer aniversari a la Lleialtat Santsenca | Irídia
16 de novembre del 2018
Actualitzat el 17 de novembre a les 19:07h
"Considero que el meu dret és blasfemar tot el que pugui i més, sobretot contra una institució com l'Església catòlica, pederasta i romana". Aquest ha estat un dels molts titulars que ha donat Willy Toledo durant l'acte de celebració del tercer aniversari del centre per la defensa dels Drets Humans Irídia, celebrat a la Lleialtat Santsenca de Barcelona, quan fa un mes i mig que el jutge el va processar per un delicte contra els sentiments religiosos.

L'actor ha estat acompanyat per l'advocada de l'entitat Anaïs Franquesa, l'ex lletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urías i la membre de l'Institut Novact Thais Bonilla, en un debat moderat per la periodista de La Directa Gemma Garcia. 

Llibertat d'expressió sense límits

Irídia, impulsora de diverses querelles contra la brutalitat policial de l'1-O, ha organitzat un acte en què la reivindicació de la llibertat d'expressió i la lluita contra la repressió han estat protagonistes.

Per Toledo, l'única frontera de la llibertat d'expressió és la calúmnia, mentre que Urías ha llançat un missatge clar: "o es permet la llibertat d'expressió a tothom, o no n'hi ha". "Hem d'aprendre a empassar perquè els altres empassin", ha demanat l'ex jutge del Constitucional.

Ha estat en aquest moment quan Toledo ha vist el cel obert per assenyalar Podem. Si fa uns dies plantava cara a Monedero per com el partit entenia la lluita de classes, avui ha criticat obertament l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i la portaveu Irene Montero. La primera, per la seva actitud amb els titellaires detinguts a Madrid el 2016. La segona, per denunciar un poema masclista. "Estan utilitzant la mateixa arma que l'enemic", ha defensat.


Una observació que Franquesa ha entomat reconeixent que l'esquerra ha pecat d'un excés de sentiment punitiu. "La llibertat d’expressió ha de protegir la crítica rebel, ofensiva i fins i tot desagradable", ha dit. Però més enllà de l'autocrítica, Bonilla ha recordat la gènesi de la repressió. "El poder sempre ha perseguit el contrapoder", ha recordat la membre de Novact.

"Si Solé Tura era comunista, jo sóc la Mare Teresa de Calcuta"

I a l'estat espanyol, quina és la gènesi de la repressió? El blasfem Toledo ho té clar. "Set homes franquistes van fer la Constitució i deien que també un comunista", ha afirmat. "Si Solé Tura era comunista, jo sóc la Mare Teresa de Calcuta", ha afegit. Aquí novament, ha trobat la complicitat d'Urías, per a qui els càstigs imposats pels jutges s'apliquen per criteris ideològics.

Arribava l'hora de la pregunta del milió. Com es pot combatre un escenari repressiu i de regressió de drets com l'actual? La primera resposta, de Franquesa. "La repressió busca que tinguem por. Només col·lectivament podrem canviar les coses", ha apuntat. Un concepte de col·lectiu, però, que pel jutge i l'actor encara és massa minso. Toledo ha lamentat ser empre "els mateixos" i Urías ha qualificat d'"espurna" el moviment antirepressiu a Catalunya.

Franquesa i Bonilla, però, s'han encaregat de reivindicar-ne la importància. "Els llaços grocs poden semblar una bajanada però que la gent entengui que és la repressió i defensi els Drets Humans és fascinant; ser una mica mainstream està bé", ha assenyalat. Una opinió compartida per l'advocada d'Irídia, que ha intentat convèncer els seus companys de debat que des de fa un any a Catalunya ha sortit al carrer gent que mai s'havia mobilitzat.

La recepta perfecta contra la repressió i per l'exercici de drets no es s'ha definit, com és lògic, en aquest debat. La conversa, però, ha servit per deixar clar que mentre no es trobi la resposta, alguns seguiran blasfemant i cagant-se en tot.