El govern de Sánchez veu marge per aprovar els pressupostos malgrat el «no» dels independentistes

La portaveu Isabel Celáa assegura que segueixen "en contacte" amb formacions que van impulsar la moció de censura que permetrien validar els comptes

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, en roda de premsa aquest divendres
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, en roda de premsa aquest divendres | Europa Press
16 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:37h
El govern espanyol nega que estigui treballant en cap altre escenari que no sigui el de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Malgrat que tant ERC com el PDECat han manifestat el seu "no" rotund a negociar els comptes, la portaveu Isabel Celáa ha assegurat aquest divendres que es mantenen en el "pla A", que és aprovar-los. Ha argumentat que encara "hi ha temps" per aplegar els suports necessaris i que el ministeri d'Hisenda segueix "en contacte" amb formacions -no ha precisat amb quines- que van donar suport a la moció de censura i que aposten per "desplegar una agenda del canvi social". 

Malgrat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, ja ha especulat sobre unes eleccions generals abans de les autonòmiques, municipals i europees del maig donant a entendre que no s'aprovaran els comptes, Celáa ha insistit que el govern espanyol "manté la seva pròpia agenda" i serà ell i no cap altra formació la que "marcarà els temps". La formació lila va redoblar la pressió sobre els independentistes i el govern espanyol el cap de setmana passat en un acte a Barcelona, on va demanar a Sánchez que reconegui els seus interlocutors i s'arromangui per tirar endavant els pressupostos. 

"El govern segueix treballant per aconseguir acords suficients perquè surtin endavant. Tenim la determinació de seguir la legislatura", ha insistit la portaveu, que ha advertit que les dificultats per impulsar mesures la reconeixen des del primer dia que van assumir el govern. "Seguim treballant nit i dia perquè surtin endavant", ha repetit la portaveu, que ha argumentat que confien que la seva acció de govern garanteixi "un espai molt gran" per seguir treballant en aquest sentit.

El projecte per limitar els aforaments, en 15 dies

Celáa també ha anunciat que presentaran en 15 dies el projecte per restringir els aforaments dels parlamentaris i membres del govern, una mesura que va anunciar Sánchez al setembre. El govern espanyol va rebre l'informe del Consell d'Estat sobre aquesta qüestió aquest dijous al vespre i la portaveu Celáa ja ha avançat que la proposta del govern ha estat "majoritàriament" avalada. Un cop presentat el projecte, es portarà al Congrés, on el govern espanyol voldria que quedés aprovat en un termini de 60 dies.