La CUP inicia les converses amb els partits per crear una comissió d'investigació sobre l'1-O

Els anticapitalistes confien rebre el suport de JxCat i ERC, i esperen un gest favorable per part dels comuns i del PSC

El diputat de la CUP Vidal Aragonés al Parlament
El diputat de la CUP Vidal Aragonés al Parlament | @cupnacional
15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:58h
La CUP proposa ja, de manera clara i immediata, la creació d'una comissió d'investigació al Parlament sobre els fets de l'1-O. Així ho ha confirmat aquest dijous el seu diputat Vidal Aragonés, que ha anunciat l'inici de converses amb diferents representants de grups parlamentaris independentistes i sobiranistes, de qui esperen rebre suport. 

"Hem començat a parlar d'aquesta qüestió amb el grups de Junts per Catalunya i ERC, i no hem tingut una resposta negativa, més aviat sembla que a l'inrevés", ha declarat el cupaire, que també ha precisat que, des de la CUP, també es vol emplaçar a treballar la comissió amb els comuns el PSC. "Si hem sentit a dir al senyor Iceta que és el primer que va denunciar la violència", ha afirmat, seria lògic que el seu grup també tingués una voluntat "clara" a l'hora d'investigar què va passar. 

L'objectiu de la CUP amb aquesta comissió d'investigació, ha detallat, és desgranar qui van ser els responsables de l'actuació policial de l'1-O, fer un mapa de la violència que es va patir en diferents llocs de Catalunya al llarg del dia, i establir mecanismes de reparació del dany i, sobretot, ha dit, de no repetició: "El que vam viure com a violència institucional aquella jornada no s'ha de tornar a repetir mai". 

Per a Aragonés, la comissió d'investigació "hauria de ser acceptada i hauria de generar entusiasme" entre aquells que han denunciat la violència de l'1 d'octubre. No obstant això, també ha reconegut i lamentat que hi haurà partits que hi estaran en contra i, si finalment tira endavant, que no compareixeran ni voldran participar en aquesta.

"Comprar" el discurs de la violència

Sobre l'acció amb pintura de l'organització juvenil Arran a les portes de la casa que té el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a Sant Cugat, Aragonés ha precisat que no és una decisió de la CUP i que, per tant, no els correspon a ells "avalar-la o no". No obstant això, ha remarcat que "simplement" ha estat un llançament de pintura a l'accés "del que sembla que és l'habitatge" del magistrat, i ha rebutjat parlar de violència, tal com sí que ha fet el president de la Generalitat, Quim Torra. 

"Això és comprar el discurs de l'extrema dreta i de la Fiscalia, i aquí no ens trobaran", ha assegurat sobre les declaracions de Torra, i ha instat els grups sobiranistes a fer una reflexió: "Algú pensa que, amb la realitat que ha estat patint el país en els darrers 13 mesos, ara podem parlar de violència?". I ha insistit: "Si algú assumeix que això és violència, se situa de forma repressiva a la dreta". A més, Aragonés ha assegurat que l'acció d'Arran "no té cap element delictiu" i que, des del punt de vista jurídic, la denúncia que ha presentat Ciutadans a la Fiscalia d'Odi i Discriminació "no té ni cap ni peus".