BARCELONA: memòria històrica

​Barcelona es querella contra el jutge que va dictar la pena de mort de Puig Antich

El consistori adreça la querella contra Carlos Rey González, que va signar la sentència que va condemnar el militant antifranquista, i que ha estat l'advocat de Sánchez-Camacho en el cas de Método 3

per Redacció, Barcelona, 15 de novembre de 2018 a les 15:09 |
Salvador Puig Antich
L'Ajuntament de Barcelona s'ha querellat contra Carlos Rey González, el militar que exercia funcions de jutge ponent del Consell de Guerra i que va signar la pena de mort de Salvador Puig Antich el 4 de gener de 1974. D'aquesta manera, el consistori dona compliment al compromís adoptat amb la Xarxa de Ciutats Contra la Impunitat Franquista, amb una querella ja anunciada fa un any pel tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens.

Tal com va recordar llavors el regidor, l'assassinat de Puig Antich el va cometre el règim franquista, però "el règim sorgit de la transició l'ha mantingut impune fins ara" i, per això, creia que havia arribat el moment de trencar aquesta "línia de continuïtat". 


La lletrada Laura Parés és qui signa l'escrit d'acusació contra Carlos Rey que, quan va abandonar la carrera militar, es va dedicar al món del dret penal a Barcelona, on ha portat la defensa, per exemple, de l'expresidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, en el cas de Método 3.

Rey va ser qui va redactar, en solitari i en qualitat de vocal ponent del tribunal militar, la sentència que condemnava a mort el militant antifranquista, que en aquell moment estava adscrit a l'organització clandestina Movimiento Ibérico de Liberación (MIL). En aquell moment, Rey era capità auditor del cos jurídic militar de l'exèrcit franquista, i ara té 74 anys i encara segueix en actiu.

La justícia argentina ja investiga l'assassinat de Puig Antich en el marc de la querella que es va presentar en el país sud-americà contra els crims franquistes. Rey González ja està imputat i s'ha dictat una ordre d'extradició, però el Consell de Ministres espanyol "ha frenat aquesta possibilitat", va explicar Asens. Si els responsables de l'assassinat no surten d'Espanya, els seus crims "quedaran impunes", va afegir el tinent d'alcalde. En la querella s'atribueixen a Rey González crims de lesa humanitat.

La querella sobre el cas de Puig Antich és el primer cas que el consistori porta als jutjats per iniciativa pròpia. Ja està personat en la dels bombardejos aeris de la Guerra Civil i a la querella argentina.


 
El redactor de la sentència de Puig Antich: "No em penedeixo de res"
Carlos Rey González no se'n penedeix de res. El redactor de la sentència que va condemnar a mort Salvador Puig Antich va prestar-se a parlar sobre el cas fa pocs anys, i no va mostrar-se penedit, segons també va recordar fa un any el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, el qual va ressaltar que Rey González "es va vanagloriar dels fets".

En una conversa amb el diari Ara el desembre del 2013, Rey González va assegurar que el cas Puig Antich no el va marcar "més que altres" i que era "un tema superat". Això no vol dir que se'n retractés: "No em penedeixo de res perquè tot el que vaig fer era en aplicació de la llei vigent", va sostenir. Vigent sí. Justa també? "Potser fa 40 anys la sentència i la pena de mort eren justes, una altra cosa és si ho mirem amb la perspectiva actual", va advertir.

Va reconèixer que no és "partidari de la pena de mort" encara que condemnés Puig Antich i que no va ser còmode, però que ho va fer en "compliment del deure". Pel que fa als intents d'anul·lar la sentència, va opinar que "el Suprem i el Constitucional ja van liquidar el tema", i que tingués recorregut a l'Argentina dependria "del protagonisme que busquin els jutges d'allà".


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació