La dimissió del ministre pel Brexit agreuja la situació de May

Onada de dimissions en el govern britànic un dia després que s'aprovés l'acord amb Brussel·les

Theresa May, primera ministra britànica.
Theresa May, primera ministra britànica. | Europa Press
15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:42h
Ni un dia li ha durat l'alegria a la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May. L'endemà que el govern aprovés, després de cinc hores tenses de reunió, el principi d'acord tècnic amb Brussel·les per fixar els termes de la sortida del Regne Unit de la UE, les dimissions cauen sobre May. De totes elles, la més amenaçadora és la del ministre pel Brexit, Dominic Raab, l'encarregat de dur les negociacions per part britànica. Raab és conegut per les seves posicions euroescèptiques, però s'havia convertit en un aliat circumstancial de May dins del govern i del Partit Conservador.

La concessió feta per la primera ministra d'acceptar romandre un temps dins de la Unió Duanera ha estat considerada excessiva per Raab, que d'aquesta manera s'uneix al front opositor a la líder conservadora. La seva sortida del govern s'ha vist acompanyada de la renúncia també d'Esther McVey, titular de Treball i Pensions, també de l'ala dura, i del ministre per Irlanda del Nord, Shailesh Vara, que considera que els termes de l'acord deixen el país "a mig camí".

De totes elles, és la sortida de Raab la que qüestiona la solidesa del lideratge de May, un dels principals interrogants en aquests moments. El ja exministre pel Brexit havia substituït David Davis, l'anterior cap de les negociacions i molt antieuropeista. Alhora, Donald Tusk ha convocat la reunió extraordinària de caps d'estat i de govern que ha de ratificar l'acord per al 25 de novembre.