Torra insta la ciutadania espanyola a impulsar un referèndum per decidir entre monarquia i República

El president de la Generalitat, en una conferència a Donosti, proposa un "front democràtic" amb el País Basc per trobar solucions democràtiques als conflictes polítics

Quim Torra, durant la conferència a Donosti
Quim Torra, durant la conferència a Donosti | Govern
14 de novembre del 2018
Actualitzat a les 20:40h

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat que la ciutadania espanyola impulsi un referèndum sobre el model d'Estat, és a dir, entre monarquia i República. En aquests termes s'ha expressat durant una conferència al Teatre Kursaal de Donosti organitzada pel col·lectiu basc Gure Esku Dago. Ha estat el tancament d'un dia agitat en el qual s'ha reunit amb Íñigo Urkullu, Arnaldo Otegi i plataformes sobiranistes basques. "Posem en marxa un front democràtic de defensa de totes les llibertats, davant d’una regressió de l'Estat espanyol que ens afecta a tots. I aquest front pot tenir una plasmació molt clara a les eleccions europees", ha indicat.

Torra ha lamentat la "vulneració de drets", la pervivència del "franquisme i autoritarisme" a l'Estat, ha reclamat "mobilització permanent" i ha apostat per l'organització com a via per fer tirar endavant el procés "quan arribi el moment". Les sentències, ha reiterat, no les acceptarà. "No és una qüestió política, sinó de consciència com a homes i dones lliures", ha indicat. En clau basca, ha demant un "front comú" per trobar solucions democràtiques. "Junts som més forts", ha constata el dirigent independentista, malgrat la diferència de projectes entre governs.

La construcció de la República catalana, ha dit, és la manera de portar-se bé amb el "poble espanyol". "El seny és avançar cap a la veritat, i la veritat és ara lluitar per la nostra llibertat. La independència és el primer pas per tenir vincles amb tots els ciutadans de la península. El poble espanyol també ha d'apoderar-se, entendre la sobirania que té", ha teoritzat Torra. "El referèndum que Espanya ha de fer és entre monarquia i República", ha indicat el dirigent independentista. En aquests moments, en tot cas, Catalunya s'ha de dedicar a preparar els judicis com a via per "acusar l'Estat" i, de passada, buscar una "nova finestra d'oportunitat" per la procés. Espanya "ha perdut Catalunya", però els catalans -ha admès- encara no han "guanyat la llibertat".

"Per què ens hem de resignar al no d'Espanya?", s'ha preguntat el dirigent independentista. "Davant d'un procés pacífic, radicalment democràtic, la violència de l'Estat des de l'1-O i la persecució de l'Estat ha enterrat els drets civils i les llibertats fonamentals que, teòricament, la Constitució hauria de garantir", ha asseverat Torra. "S'ha justificat l'injustificable en nom de la Constitució. Tothom ha posat les cartes damunt la taula, ja sabem fins on està disposada a arribar Espanya", ha indicat, refermant que no aprovarà els pressupostos de Pedro Sánchez perquè no ha fet cap oferta sobre autodeterminació ni sobre la situació dels presos polítics.

El president, en aquest punt, s'ha fet una pregunta: "De què som capaços els catalans per guanyar l'Estat?". "L'Estat ja ha perdut Catalunya, però Catalunya encara ha de guanyar la llibertat. No som aquí per arreglar l'autonomia", s'ha compromès Torra. "Els catalans no tenim més alternativa que seguir avançant cap a la llibertat, aquest és el mandat d'un poble constituent que ha dit prou. Aquest és el sentit de l'acció republicana", ha destacat el president de la Generalitat.

Autoritarisme i franquisme vigents

"La causa de la llibertat dels bascos serà sempre la causa dels catalans", ha apuntat Torra, que ha recordat que l'exili -com en altres etapes de la història que vinculen la Generalitat i el govern basc- segueix vigent per la situació de l'anterior executiu català. El president ha denunciat la "involució democràtica" a l'Estat gràcies a la "caiguda" de la màscara de la Transició. "Hi ha un renaixement de l'autoritarisme i del franquisme latent, que s'ha desacomplexat", ha apuntat el dirigent independentista.