El govern britànic accepta l'acord de May amb Brussel·les per fer efectiu el Brexit

La primera ministra conservadora aconsegueix que el seu govern doni suport al full de ruta per abandonar la UE

Theresa May, sortint de la seva residència al número 10 de Downing Street
Theresa May, sortint de la seva residència al número 10 de Downing Street | EP
14 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:02h
Després d'una reunió dramàtica a la residència de la primera ministra a Downing Street, Theresa May ha aconseguit que el seu govern aprovi, malgrat les evidents tensions internes, el principi d'acord arribat amb Brussel·les per fer efectiu el Brexit. Ara comença una nova fase per executar el resultat del referèndum de juny del 2016. Tot seguit, es convocarà una cimera extraordinària del Consell Europeu per a finals de novembre per aprovar els termes de la sortida, que es farà efectiva el 29 de març del 2019.

Theresa May ha fet una breu declaració després d'una reunió del govern que ha durat cinc hores. "Amb el cap i amb el cor -ha dit-, crec fermament que aquesta és la millor decisió pels interessos del Regne Unit". La primera ministra ha afirmat que l'acord al qual s'ha arribat "protegeix els llocs de treball i els drets de tothom". "Crec que aquest acord és el millor que podíem negociar", ha sostingut una líder conservadora que ha admès també que és conscient que venen dies difícils.

Sobreviure... avui

May ha assolit sobreviure a la reunió del seu govern. Però això no garanteix la seva supervivència política ni tan sols a curt termini. La primera ministra ha d'imposar-se ara en un terreny molt més hostil: el Parlament britànic, que tindrà la darrera paraula a l'hora de donar el "sí" definitiu del Regne Unit a les condicions de la sortida.

May ha assolit sobreviure a la reunió del seu govern. Però això no garanteix la seva supervivència política ni tan sols a curt termini. El Brexit s'ha convertit en el pitjor malson de la líder conservadora, sacsejada per les dues ànimes del seu partit, els euròfils -avui en minoria- que rebutgen el Brexit i volen fer-lo el més suau possible, i la branca euroescèptica, si no euròfoba, que exigeix una sortida dura de la Unió.