Els comuns alerten d'una «nova onada de retallades» impulsada pel Govern

Denuncien una reducció de 2,9 milions d'euros previstos en polítiques d'habitatge a Barcelona i una retallada del 5% a organismes que depenen de la Generalitat

El diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid
El diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid | Sara González
14 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:53h
Els comuns assenyalen que el Govern de la Generalitat pot estar impulsant una "nova onada de retallades" que afecten, com a mínim, a polítiques d'habitatge a¡ i organismes de recerca. Així ho ha denunciat el diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid, que ha alertat que s'ha produït una retallada de 2,9 milions d'euros dels 9 milions compromesos al Consorci de l'Habitatge de Barcelona i una petició de reducció del 5% del pressupost d'organismes que dependen de la Generalitat. 

Cid ha precisat que, pel que fa a la retallada en habitatge, va ser enviat a l'Ajuntament de Barcelona un correu signat per Ferran Falcó que emplaça a reduir els "ajuts en lloguer, rehabilitació d'habitatge i nòmines del personal" que treballa al consorci. "És una autèntica vergonya", ha sentenciat Cid, que ha subratllat que aquesta decisió és "contradictòria" amb la promesa del president Quim Torra i del vicepresident Pere Aragonès d'aportar més recursos al Consorci de l'Habitatge de la capital catalana. 

"No es tracta d'un fet aïllat", ha insistit Cid. El diputat de Catalunya en Comú Podem ha assenyalat els impagaments de la renda garantida de ciutadania i a entitats que gestionen menors tutelats, així com una "retalla generalitzada a diferents organismes que depenen de la Generalitat". Entre ells, els centres de recerca. "Han rebut notificacions emplaçant-los a aplicar una retallada del 5%", ha assegurat Cid.

"El suposat gir social ni està ni se l'espera", diu David Cid sobre els pressupostos d'Aragonès

El diputat dels comuns ha emplaçat a Aragonès a explicar si la Generalitat té dificultats financeres i de tresoreria, així com si es tracta d'una mesura per complir els objectius de dèficit. Amb tot, ha estat contundent amb el ERC, partit del conseller d'Economia: "El suposat gir social ni està ni se l'espera". El grup que presideix Jéssica Albiach ja ha demanat la compareixença tant d'Aragonès com del conseller de Territori, Damià Calvet, i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, perquè donin explicacions. 

Tot i que ha assegurat que està disposat a escoltar el plantejament de pressupostos que faci la Generalitat, Cid ha criticat que fins ara Aragonès hagi estat tan "entretingut aplicant retallades" que encara no s'ha reunit amb els grups per abordar-los a fons. "Aquest Govern no té paraula i està incomplint promeses que havia fet", ha sentenciat. A més, ha lamentat que Aragonès estigui dissenyant uns comptes que no preveuen una reforma fiscal progressiva. 

Els comuns segueixen pressionant perquè ERC i PDECat aprovin els pressupostos generals de l'Estat. Si hi ha problemes de tresoreria de la Generalitat, ha insistit Cid, resulta "incompresible" que no avalin uns comptes que suposarien una injecció de 2.200 milions d'euros per a Catalunya. Els independentistes, però, han insistit que només la fi de la repressió obriria la porta de la negociació dels comptes de Pedro Sánchez.