Els policies imputats per l'1-O no aclareixen qui els donava les ordres de carregar

Un inspector en cap assegura al titular del jutjat d'instrucció 7 que no hi ha una normativa que fixa quin és l'ús antireglamentari de la porra

Càrregues policials durant l'1-O
Càrregues policials durant l'1-O | Martí Urgell
14 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:10h
Ordres per carregar imprecises i una reunió preparatòria per repartir-se els centres de votació. Aquestes han estat dues de les principals idees que s'han desprès, aquest dimecres, de les declaracions -com a imputats- dels quatre agents del Cos Nacional de Policia (CNP) que han declarat al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona per les càrregues policials de l'1-O, i que se sumen als quatre que ja van declarar ahir. 

Han comparegut davant del jutge un inspector en cap, un cap operatiu, un inspector i un agent, per les actuacions de l'Escola Infant Jesús de Barcelona -on una dona va acabar ferida amb un trau cal cap-, Dolors Monserdà Santapau, i FEDAC-Horta. Cap dels agents, però, ha aclarit -com tampoc van aclarir els seus companys també investigats que van comparèixer dimarts-, un punt clau: d'on provenien les ordres que els instaven a carregar. 

En aquest cas, han parlat de la comandància de la Unitat d'Intervenció Policial, és a dir, la unitat de la policia espanyola que exerceix d'antiavalot. Per sobre d'això i com es gestionaven les actuacions, no ha transcendit. 

L'ús de la porra, sense protocol clar

Per altra banda, l'inspector en cap imputat per la seva actuació a Infant Jesús -que també coordinava les actuacions policials a Dolors Monserdà, on sí que hi ha vídeos que demostren l'ús de la porra- ha assegurat al jutge que la defensa s'utilitza en cas de "legítima defensa" o "sota ordre explícita d'un comandament", però que en cap cas hi ha un protocol estandaritzat, com sí que existeix en el cas dels Mossos. Fonts de la policia han confirmat que hi ha manuals orientatius, però no hi ha cap instrucció concreta sobre ús reglamentari o antireglamentari de la porra. 

Els imputats han declarat, com en el cas d'aquest dimarts, a les preguntes del jutge, del fiscal i dels seus advocats, i s'han negat a respondre les qüestions de les acusacions particulars i populars, entre les quals hi ha l'Ajuntament de Barcelona. 

Una reunió dos dies abans

Malgrat que l'acord policial i amb el jutge era actuar a instàncies dels Mossos d'Esquadra i només quan aquests ho requerissin, la policia nacional va fer una reunió dos dies abans amb els comandaments per organitzar i establir en quins centre s'intervenia i com s'organitzaven, ha explicat l'inspector en cap al jutge, que ha reconegut que ell tutelava un total de deu centres. 

Per altra banda, el jutge no ha entrat a aprofundir si el fet que les escoles fossin de titularitat privada -com en el cas d'Infant Jesús i FEDAC-Horta- pot arribar a influir en les càrregues, ja que en un auto del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es deixa clar que la intervenció es podia fer en "qualsevol cas en què es fes un servei públic". A més, alguns dels agents també han afirmat que ells no sabien si eren públics o privats, ja que els hi havien donat un llistat. 

Fins a 24 investigats

La declaració dels agents i comandaments -fins a 24- s'anirà realitzant durant aquesta setmana i la següent al jutjat d'instrucció. A la sala poden acollir-se a no declarar o respondre a les preguntes del jutge, de les seves defenses, la Fiscalia i les acusacions, entre les quals consta l'Ajuntament de Barcelona o el Centre Irídia.

La investigació de les càrregues, de fet, es va iniciar arran de les denúncies que diverses persones ferides van presentar després del referèndum. Això va motivar una investigació judicial en què l'Ajuntament de Barcelona es va presentar com a acusació popular, i on consten 390 fotografies i més de nou hores de vídeo, a més de les gravacions aportades per la pròpia policia espanyola.

En alguns casos, com el de l'escola Mediterrània, el jutge creu que les càrregues podrien ser "com a mínim indiscriminades i desproporcionades" i, en una interlocutòria que va presentar prèviament, manté que alguns agents es van dirigir a la multitud "sense intercanviar cap paraula" ni cap "adveniment", i que van començar a empènyer la gent "incitant una situació violenta". Concretament, destacava que en diverses filmacions es podien observar persones empeses a terra, una persona amb el cap sagnant i un agent colpejant amb la seva defensa a la cara a les persones que ja havien estat desallotjades.