Torrent crida a files els grups per mantenir el decòrum al Parlament

Els responsables parlamentaris es comprometen a fomentar un clima de "respecte i cordialitat" evitant les desqualificacions personals a l'hemicicle

Diputats al Parlament durant una sessió farcida de tensió a l'hemicicle
Diputats al Parlament durant una sessió farcida de tensió a l'hemicicle | Josep Maria Montaner
14 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:57h
Tal i com havia anunciat, el president del Parlament, Roger Torrent, s'ha reunit aquest dimecres amb els grups parlamentaris per traslladar-los que durant les sessions plenàries mantinguin el decòrum i una actitud de "respecte i cordialitat" per la resta de diputats. L'objectiu principal és evitar imatges com les del passat ple, que va estar farcit d'intercanvi de retrets entre dirigents de diferents grups.

"S'han de poder expressar totes les opinions amb la contundència i vehemència que sigui necessària, però sempre des del respecte cap els mateixos diputats i diputades, la institució del Parlament i la ciutadania", ha exposat en la trobada, on els grups han pres "consciència" general de la situació i s'han compromès a procurar a ser més curosos pel manteniment del bon clima.

Més exigència amb els diputats

Fonts coneixedores de la trobada, asseguren que després d'aquest toc d'atenció ha quedat clar que el president del Parlament serà més exigent i, si no es compleix amb el respecte i la cordialitat que la solemnitat de l'hemicicle mereix, adoptarà "les mesures que consideri necessàries per fer compatible el dret a la llibertat d'expressió amb les mínimes normes de respecte que són exigibles en un Parlament democràtic". 

La reunió convocada per Torrent busca evitar imatges com la del diputat d'ERC Ruben Wagensberg titllant de "feixistes" Ciutadans, el portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, instant-lo a "veure's fora" de l'hemicicle o el diputat dels comuns Lucas Silvano Ferro comparant el president Quim Torra amb Kim Jong-un. El ple del Parlament de la setmana passada va estar farcit de polèmica pels retrets entre diputats. És per aquest motiu que el president de la cambra, Roger Torrent, va adreçar una carta als representants de tots els grups en la qual demanava "respecte i educació" en el debat parlamentari.

Es tracta d'una resposta de Torrent a l'escrit de queixa presentat per Ciutadans, Junts per Catalunya i el PSC però que el president ha fet extensiva a tots els grups. "La discrepància i el desacord polític pot donar lloc a debats intensos, però mai pot ser una excusa per traspassar les mínimes normes de respecte que són exigibles en un Parlament democràtic", argumentava Torrent a la missiva, en la qual insta tots els diputats a "evitar expressions inconvenients al decòrum" en compliment amb el reglament del Parlament i per "respecte" tant a la institució com a la pròpia ciutadania que representen.