Repartidors de Glovo i Deliveroo de tot Europa es reuniran a Barcelona

Els riders de les empreses de repartiment a domicili ja han creat una federació transnacional per defensar els seus drets

Un repartidor de Deliveroo, en una imatge d'arxiu
Un repartidor de Deliveroo, en una imatge d'arxiu | Albert Alcaide
14 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:08h

Els repartidors que treballen per empreses de repartiment a domicili com Glovo o Deliveroo continuen avançant en la defensa dels seus drets laborals. Fa dues setmanes riders d'onze països es van reunir a Brussel·les per crear una federació transnacional de treballadors, i a la primavera el treball en xarxa tindrà continuïtat amb una trobada de repartidors europeus a Barcelona, encara amb data per determinar.

La capital catalana s'ha convertit en un referent de la lluita pels drets laborals dels repartidors, després que al juliol Inspecció de Treball reclamés 1,3 milions d'euros a Deliveroo i reconegués que els treballadors de Barcelona no eren autònoms sinó que tenien una relació laboral amb l'empresa. Barcelona, però, no és l'única ciutat de l'estat espanyol on els riders han obtingut victòries. Al juny, un jutjat de València va sentenciar que els repartidors de Deliveroo eren falsos autònoms.

Noves relacions laborals

A l'Estat els repartidors s'organitzen a través de la plataforma RidersxDerechos. Un dels seus portaveus, Oriol Alfambra, defensa que l'òrgan pretén "combatre la precarietat" que comporten les noves relacions laborals basades en la digitalització. D'aquí a quinze dies la plataforma reunirà riders d'arreu de l'estat espanyol a Madrid per debatre estratègies d'organització, el mateix objectiu que, segons Alfambra, tindrà la trobada europea de la primavera. 

"A Brussel·les vam comprovar que a cada país els riders s'organitzen de manera diferent, sigui a través de sindicats o de plataformes però l'objectiu és comú: garantir llocs de treball dignes", assegura. La trobada de la primavera servirà per definir de quina manera es coordinen els membres de la federació transnacional creada a Bèlgica, de la qual en formen part repartidors de Barcelona, Edimburg, Londres, París, Amsterdam, Hèlsinki, Roma o Milà.

Mensakas, en procés

El treball internacional avança en paral·lel al desenvolupament de la cooperativa barcelonina de repartidors Mensakas, presentada al maig i que espera començar a rodar abans de Nadal. "És el nostre objectiu, tot i que fins al 2019 continuarem en fase de proves", explica Alfambra, que també és membre de la cooperativa i de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que hi ha donat suport. 

Mensakas vol funcionar a través d'una aplicació mòbil que actualment ja es pot trobar a Google Play en versió de proves. A Madrid ja funciona la cooperativa de riders La Pájara, que funciona a través d'un navegador web.

La lluita dels riders, doncs, continua avançant mentre la Comissió Europea ja ha demanat una regulació laboral comuna en empreses com Deliveroo o Glovo.
 

Arxivat a