El PP presenta una proposició de llei per castigar mestres i metges que portin el llaç groc

La iniciativa s'inscriu en l'estratègia d'enduriment del partit de Casado, en pugna amb Ciutadans i Vox pel vot més radicalment espanyolista

Llaços grocs a la Ciutadella.
Llaços grocs a la Ciutadella. | Adrià Costa
13 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:51h
El PP defensarà aquest dimarts al ple del Congrés dels Diputats una proposició de llei de "Defensa de la Convivència Social, la Neutralitat Institucional i els Símbols Nacionals" amb l'objectiu de "protegir els símbols nacionals com el rei, les banderes, els escuts i l'himne" i "preservar la neutralitat dels espais públics". Això darrer implicaria, de ser aprovada la proposició, que els funcionaris i treballadors públics serien sancionats en cas de dur llaços grocs o estelades. Se'ls aplicaria l'Estatut de la Funció Pública.

En el cas de càrrecs públics, en cas que lluïssin símbols com els llaços grocs, podrien ser cessats i, fins i tot, inhabilitats durant un temps, segons la proposta del PP. Els populars demanen sancionar segons el que preveu la llei de transparència i bon govern. Els parlamentaris no es veurien afectats per aquesta llei, ja que gaudeixen d'inviolabilitat.

Un pols pels símbols amb Ciutadans i Vox

La proposició va ser de les primeres a ser registrada al Congrés des que Pablo Casado es va fer amb la presidència del PP a les primàries que es van convocar després de la dimissió de Mariano Rajoy. Des d'aquest moment, la pugna entre PP, Ciutadans i Vox per veure qui s'enfronta més a la presència de llaços grocs als carrers ha donat lloc a episodis singulars i Casado de seguida es va plantejar demanar un canvi en la legislació.

Mentre els anomenats GDR -amb presència de simpatitzants de Vox i Ciutadans- han arribat a organitzar brigades nocturnes, amb un funcionament quasi paramilitar, per arrancar llaços grocs de carrers i balcons, els líders de Ciutadans han convocat actes públics per treure símbols sobiranistes, com el que es va fer a Alella a finals d'agost. El PP ha mostrat simpatia per aquestes accions, però ha insistit que són les institucions les que haurien de fer aquesta feina.

L'actuació contra els símbols sobiranistes s'inscriu, en el cas de Casado, en el populisme de "l'Espanya dels balcons" que tan sovint invoca el líder del PP. En el congrés dels populars catalans celebrat a Sitges el cap de setmana passat, Casado i el nou president del PP català, Alejandro Fernández, van insistir en la importància de defensar els símbols i les institucions tradicionals espanyols, amb la monarquia en primer lloc.