Cinc xifres per entendre la magnitud del problema de les tovalloletes humides

Una campanya d'Aigües de Barcelona aconsegueix reduir notablement els residus que arriben a les depuradores

Muntatge fotogràfic sobre les tovalloletes humides
Muntatge fotogràfic sobre les tovalloletes humides
19 de novembre del 2018
Actualitzat el 05 de març del 2020 a les 17:49h
Les tovalloletes humides són un problema de primera magnitud. Massa sovint s'ha utilitzat el vàter com una paperera i l'impacte econòmic i ambiental és cada vegada major. Aigües de Barcelona, conscient del problema, el 2017 va iniciar la campanya “Stop tovalloletes al vàter” que ràpidament ha aconseguit resultats ja que s'han reduït significativament els residus que arriben a les depuradores.

A continuació, coincidint amb el Dia Mundial de Sanejament, cinc xifres que expliquen la magnitud del problema.

 


Les dades mostren que les tovalloletes humides no només són un problema ambiental sinó econòmic, amb un elevadíssim sobrecost en la gestió del cicle de l'aigua. Disparen un 18% el cost de gestionar les depuradores i acumulen la gran majoria d'actuacions per netejar els baixants dels edificis i els col·lectors de les ciutats. És en aquest context on Aigües de Barcelona va començar el 2017 una campanya per aconseguir reduir els residus que arriben a les plantes de sanejament.
 

La campanya de sensibilització «Stop tovalloletes al vàter». Foto: Aigües de Barcelona


“Stop tovalloletes al vàter” va començar en cinc municipis del Baix Llobregat –Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels-. Es van realitzar accions en bars, restaurants, escoles i mercats municipals consistents en sessions de sensibilització i el repartiments de fins a mil papereres en un any. Els resultats van ser francament positius ja que els residus que arriben a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) Gavà-Viladecans s'han reduït notablement. Concretament, es va passar de 265,22 tonelades de residus de desbast (procedents del pretractament) en els nou primers mesos del 2016, a 244 en el mateix període del 2017.

A inicis de 2018 es va iniciar una segona fase de la campanya, en aquest cas a Sant Adrià de Besos, Santa Coloma de Gramenet i tres districtes de Barcelona –Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris–. A l'EDAR Besòs, on van a parar les aigües residuals d'aquests municipis i barris, la reducció ha estat d'un 37% des del gener del 2016. Concretament, aquell any es van generar un total de 2.331.230 tonelades, el 2017 van ser 2.098.000 i de gener a octubre d'enguany 1.463.840. Aigües de Barcelona preveu una tercera fase de la campanya, centrada en els municipis que depenen de l'EDAR de Montcada.

Ignasi Batallé és el cap de planta de l'EDAR Besòs i viu en primera persona l'impacte de les tovalloletes humides. “La gent ha de ser conscient que un gest habitual com tirar-les al vàter provoca moltíssims problemes”, explica. De fet, comencen al mateix domicili i a les comunitats de veïns i continuen als col·lectors de la ciutat i a les depuradores. Batallé també destaca l'impacte ambiental: “En èpoques de pluges intenses la xarxa de sanejament no té capacitat per tractar tota l'aigua i van a parar al mar, afectant negativament a la pesa”. De fet, quan les fibres sintètiques de les tovallolletes passen a l'aigua residual, es contribueix a la contaminació dels ecosistemes amb microplàstics, un producte que arriba als estòmacs d'un de cada sis peixos comestibles.
Arxivat a