El contracte de la recollida de la brossa a Sabadell s'hauria copiat d'un altre plec per afavorir l'empresa Smatsa

L’exregidor Cristian Sánchez responsabilitza Paco Bustos de l’organització del gran sopar de campanya de Manuel Bustos

L'exregidor Cristian Sánchez, a la sortida del jutjat de Sabadell
L'exregidor Cristian Sánchez, a la sortida del jutjat de Sabadell | Albert Segura
08 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:31h
El contracte de la neteja viària i la recollida de la brossa a Sabadell s’hauria copiat d’un altre plec per afavorir l’empresa Smatsa. Així s’ha desprès de la declaració del cap dels serveis jurídics de l’àrea d’Espai Públic de l’Ajuntament, Joan Fieguras, que aquest dijous ha declarat davant la jutgessa que instrueix el cas Mercuri, Beatriz Faura, en qualitat d’investigat per la peça separada 28, centrada en la concessió del servei de neteja i recollida d'escombraries a Smatsa. L’exregidor del PSC Cristian Sánchez també ha comparegut, responsabilitzant a Paco Bustos de l’organització del gran sopar de campanya de Manuel Bustos a la Pista Coberta d’Atletisme l’any 2015, i que l'empresa hauria pagat íntegrament.

Segons ha explicat en acabar les declaracions, l’advocat de l’acusació popular, Raul Garcia Barroso, Figueras ha explicat que s’hauria comès un “error” a l’hora de redactar el plec de clàusules per al concurs del servei. Concretament, aquesta anomalia se centraria en els diners que configurarien l’aval bancari, procedent, ha explicat, a la quantitat d’un document anterior, fet que rebaixava de 5 milions a 600.000 els euros necessaris per assumir el servei.

“El contracte, en paraules textuals d’un dels investigats, va ser un error de copia i enganxa, això és una presa de pèl, perquè aquest contracte suposa el 18% del pressupost municipal, i que ens diguin que va ser una errada fortuïta de copia-enganxa, jo no m’ho crec com a advocat”, ha assenyalat Barroso. En aquest sentit, considera que aquest fet reforça que hi va haver una intenció “d’algunes persones” de posar-ho fàcil perquè Smatsa assumís el servei.

L’advocat recorda, a més, que l’empresa ni tan sols va presentar l’aval bancari en el termini establert pel propi plec de clàusules. No obstant, es va donar més temps a l’actual concessionària perquè els el presentés.

Cristian Sánchez apunta obertament a Paco Bustos

Si dimarts l’exregidor d’Espai Públic Paco Bustos responsabilitzava el llavors primer secretari del PSC a Sabadell, Cristian Sánchez, de l’organització del sopar multitudinari a la Pista Coberta d’Atletisme, avui Sánchez no s’ha mossegat la llengua i li ha tornat la pilota. “Ha apuntat a Paco Bustos de manera rotunda, ha explicat que tota la part econòmica i administrativa ho duia el responsable de campanya, que era Paco Bustos, i que ell tot el que feia era com molts altres militants, seguir ordres, fer de voluntari, i el que calia, però sempre sota les seves ordres”, ha explicat Barroso.

Sánchez també ha destacat que un dels citats com a testimoni en aquesta mateixa peça del cas Mercuri, Manuel Serra, va ser el responsable d’assumir l’acte a nivell tècnic, tot i que ell mateix ho va desmentir. “En la seva declaració, Sánchez deixa caure que va acabar sent càrrec de confiança directe de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, i tots sabem quina és la vinculació de Paco Bustos amb Montcada”, ha apuntat.

Al desembre es reprendran les declaracions d’investigats, moment en què passaran pel jutjat representants del PSC, entre ells l’exregidora Anna Carrasco.






L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos assegura sentir-se "tan innocent com el primer dia". Així ho ha dit després de declarar en qualitat d'investigat davant la jutgessa que instrueix el cas Mercuri, Beatriz Faura, en considerar que forma part d’una entramat delictiu que va arreglar el concurs per adjudicar el servei de neteja i recollida de la brossa a la capital vallesana a l'empresa Smatsa, vinculada al Grup Vendex.

Bustos governava a Sabadell quan es va signar el contracte amb Smatsa, una contractació que segons Faura va donar peu a diversos delictes, entre els quals contra l’administració pública, falsificació documental, frau electoral i blanqueig de capitals. Es tracta de la peça separada 28 del cas Mercuri, on la magistrada apunta que la investigació es va iniciar a partir de les presumptes irregularitats detectades en l’adjudicació del concurs públic.

Segons la documentació, l'empresa, a més, hauria fet aportacions puntuals sense cap tipus de fonament legal. La més destacada seria l'aportació a fons perdut de 100.000 euros que Bustos va destinar per pagara un gran sopar durant la campanya de les eleccions municipals de 2011, les últimes a les quals va concórrer com a candidat, i que es va celebrar a la Pista Coberta d'Atletisme.

"Surto molt content", ha dit Bustos només creuar la porta de sortida del jutjat de Sabadell, afegint: "No sé a què he vingut". Per aquest motiu, i amb un to distès però amb presses, l'exalcalde ha ha afegit que es considera "tan innocent com el primer dia". Fonts de l'acusació han assegurat a NacióSabadell que Bustos ha esgrimit els seus arguments de manera contundent i amb total fermesa.

Paco Bustos apunta a Cristian Sánchez

En el seu torn de declaració, Paco Bustos ha estat preguntat per les relacions personals existents entre els membres del govern local, el PSC i l’empresa Smatsa. "Tenia l’oportunitat de desvirtuar el que els Mossos d’Esquadra apuntaven a la causa, i la impressió és que no ho ha fet", considera l’advocat de l’acusació, Raúl Garcia Barroso.

En aquest sentit, Paco Bustos ha negat l’amistat entre les parts, si bé no ha trobat arguments per justificar el fet que fessin viatges conjunts a destinacions com ara París. Sobre el gran sopar de campanya, Paco Bustos ha optat per disparar cap a qui era company seu de files i fins ara regidor del PSC, Cristian Sánchez. “Manuel Bustos ha dit que no formava part del grup que el va organitzar, però Paco Bustos ha apuntat a Cristian Sánchez, que llavors, al 2011, era el primer secretari del PSC a Sabadell”, ha apuntat Barroso.

Pel que fa a les col·locacions de persones de confiança, properes, militants o directament familiars, Bustos ha assegurat que no hi havia un criteri de relació directa a l’hora de dur-les a terme, sinó que es buscava resposta i sortida a aquelles persones que se’ls adreçaven amb un problema determinat. 

Per altra banda, Barroso ha apuntat que hi ha altres membres del llavors govern del PSC i del partit que van fer viatges pagats per Samtsa, entre les quals l'actual candidata a l'alcaldia socialista, Marta Farrés. Per aquest motiu, no descarten la possibilitat de demanar que ella i altres persones puguin declarar en un futur.

Un entramat delictiu

La jutgessa considera que en la relació entre el govern Bustos i Vendex hi ha "indicis de criminalitat, que no només corroboren els indicis inicials, sinó que a més han permès constatar que aquests formen part d’un entramat delictiu que es desenvolupava de forma concertada, organitzada i continuada en el temps per servidors públics de l’Ajuntament de Sabadell i membres del PSC i el grup empresarial Vendex a través del seu entramat empresarial”.

Aixó, com a mínim entre 2009 i 2012, aquesta associació hauria constituint un “grup perfectament organitzat i concertat per a desenvolupar activitats il·licites amb el fi d’obtenir en favor seu un rèdit o benefici econòmic que afavoria, facilitava o organitzava l’adjudicació de serveis públics a alguna de les empreses del grup a l’Ajuntament de Sabadell (…) o altres ajuntaments governats pel PSC”.

Així, s’oferien contraprestacions a canvi, com aportacions econòmiques o la retirada de multes de la zona blava, que gestionava Vendex, entre ells el famós sopar de la Pista Coberta d'Atletisme. Segons els indicis que observa la jutgessa Bustos consentia obertament l’organització, que estaria liderada pel seu germà Paco i Xavier Izquierdo, i en què també hi participaven el president del Grup Vendex, Gervasio Rolando, i el gerent de Smatsa, Eugenio Díaz.