Torra fa entrar Barcelona en l'equació dels pressupostos de la Generalitat

El president de la Generalitat reclama als comuns "avançar junts" a nivell social i nacional mentre Colau li demanarà una reunió per tractar els comptes amb un ull posat també a l'Estat

Quim Torra i Pere Aragonès, durant el ple del Parlament d'aquest dimecres
Quim Torra i Pere Aragonès, durant el ple del Parlament d'aquest dimecres | Adrià Costa
07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 22:26h
Quim Torra ha viscut un matí intens al Parlament. L'ha arrencat amb una compareixença extraordinària per solemnitzar el rebuig a la Fiscalia i la ruptura amb Pedro Sánchez, i l'ha tancat amb una sessió de control en la qual ha fet entrar oficialment l'Ajuntament de Barcelona en l'equació dels pressupostos de la Generalitat per al 2019. En resposta a Susana Segovia, portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Torra ha vinculat l'escenari econòmic amb la situació dels presos i ha instat els comuns a avançar "junts" en clau social i nacional. "És un tema que hem de resoldre junts, hem de resoldre-ho social i nacionalment junts. Espero que ho fem a Barcelona i al Parlament", ha destacat el president. No serà, en tot cas, una negociació senzilla.

I no ho serà perquè hi ha un tercer element en l'equació, que són els pressupostos generals de l'Estat elaborats per Pedro Sánchez i avalats per Pablo Iglesias, líder de Podem, que ja els ha abordat amb Oriol Junqueras a Lledoners i via telefònica amb Carles Puigdemont, establert a Waterloo. Torra ha volgut insistir que l'independentisme ni tan sols "entrarà a negociar" els comptes estatals després dels escrits d'acusació de la Fiscalia -fins a 25 anys de presó per a Junqueras i entre 16 i 17 per als nou dirigents privats de llibertat-, i ha apuntat que no es pot "deslligar" la situació dels encausats de la negociació dels comptes. Si alguna cosa ha quedat clara en els contactes que hi ha hagut fins ara entre l'òrbita governamental i dels comuns -negats, això sí, per portaveus oficials- és que aquests últim donen molta importància als comptes de Sánchez.

Al Palau de la Generalitat encara no consta cap petició oficial de reunió amb Colau, que vol abordar l'escenari pressupostari municipal, català i estatal amb Torra

Ho ha deixat clar Segovia en la pregunta a Torra durant la sessió de control. La pprtaveu dels comuns ha defensat que "no és incompatible" defensar la llibertat dels presos amb donar suport als comptes pactats pel PSOE i Podem, i ha advertit que la via social "no es pot supeditar" a la via nacional. La resposta de Torra no s'ha fet esperar: les dues vies no es poden destriar. "No podem supeditar una cosa a una altra, perquè hi ha milions de persones en emergència social i a les que cal donar una resposta ara, ja", ha insistit Segovia. El president l'ha convidada a la "marxa pels drets civils", i ha recordat que Joan Josep Nuet, diputat dels comuns, s'enfronta a una inhabilitació i a una multa de 30.000 euros com a exmembre de la mesa del Parlament.


Nuet ha estat un dels electes que, abans de començar el ple, s'ha fet una fotografia juntament amb els diputats de Junts per Catalunya (JxCat), ERC i Demòcrates amb el lema Llibertat o llibertat. No passaranper protestar contra els escrits de Fiscalia. L'acompanyava Elisenda Alamany, també impulsora de la plataforma sobiranista dels comuns. Poca estona després de la fotografia, amb el debat en marxa al Parlament, l'alcaldessa Ada Colau ha avançat en un acte sobre el nou Bicing que demanaria una reunió amb Torra per tractar l'escenari pressupostari, pensant també en els comptes generals de l'Estat. Algunes partides clau del consistori en depenen.

L'alcaldessa ha considerat "imprescindible" tirar endavant una proposta de pressupostos que ha qualificat de "socials". Colau ha argumentat, a banda, que l'aprovació dels comptes permetria a Catalunya prestar de forma més adequada serveis públics bàsics, com l'educació o la sanitat. També ha aprofitat per reivindicar l'increment del salari mínim a 900 euros i la regulació dels preus de lloguer abusius. Al Palau de la Generalitat, segons fonts consultades per NacióDigital, no consta cap petició oficial de reunió feta per Colau. Fins ara, qui ha liderat la interlocució amb els comuns -malgrat que portaveus oficials la neguen- ha estat el vicepresident Pere Aragonès.

Xoc amb Iceta

Aragonès ha estat, precisament, qui ha substituït Torra en el torn de rèplica als grups parlamentaris, un gest que ha estat molt criticat per Inés Arrimadas -Ciutadans- i Miquel Iceta. Torra ha mantingut un agre intercanvi amb el primer secretari del PSC, de qui ha observat que li "regalimava" el "cinisme" per les escales nobles del Parlament. "Avui vostès tenien una oportunitat d'or per humanitzar-se, per tornar al camí d'una certa humanitat. Aquest és el problema que hi ha ara mateix en aquest hemicicle. Són vostès qui van donar suport a l'article 155. La pregunta és: què han fet vostès des que els presos polítics són a la presó?", ha assenyalat el president de la Generalitat.


Tot ha arrencat amb una pregunta d'Iceta en la sessió de control en la qual ha preguntat sobre el retorn de la paga extra als funcionaris. "Siguin dignes, diguin que hi ha dificultats, que hi hauria d'haver uns pressupostos generals de l'Estat que ens donessin més marge", ha ressaltat el primer secretari del PSC, que amb to irònic ha indicat que Meritxell Batet, ministra d'Administracions Públiques, compliria millor amb la tasca de liderar la Generalitat que no pas Torra. El president de la Generalitat, des de primera hora, ha descartat fer costat als comptes de Sánchez amb l'argument que no "traficarà" amb la "dignitat i la democràcia", en referència a la situació dels presos.

Torra assegura que a Iceta li "regalima el cinisme", i el primer secretari del PSC l'insta a admetre que uns pressupostos generals de l'Estat dotarien de més marge la Generalitat

Els comptes catalans no arribaran al Parlament, com a molt d'hora, fins al mes de novembre. Els departaments estan enllestint el capítol de despeses i els ingressos -almenys 1.000 milions d'euros- ballen arran de les incerteses de l'Estat. El Govern té assumit que hi haurà pròrroga tècnica durant uns quants mesos, almenys fins que hi hagi un acord. Els comuns el volen a tres bandes -Barcelona, Parlament i Congrés dels Diputats-, però l'independentisme descarta que inclogui els números de Sánchez. La capital catalana, això sí, ja és al centre de l'equació pressupostària.