​Xavier Fornos: «El Most harmonitza cinema, vi i territori»

El director del Festival Internacional de Cinema de Vi destaca la voluntat del certamen de promocionar dues regions vitivinícoles com el Penedès i el Priorat

Xavier Fornos (dreta), en una imatge del Most 2017
Xavier Fornos (dreta), en una imatge del Most 2017 | Most Festival
08 de novembre del 2018
Actualitzat el 18 de novembre a les 18:28h
Xavier Fornos és director del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Des d'aquesta institució amb seu a Vilafranca del Penedès, és un dels impulsors del Most, un festival que marida amb èxit el vi i el cinema. El certamen, que enguany arriba a la vuitena edició plenament consolidat, se celebra amb dues rondes: del 8 a l'11 de novembre al Penedès i del 28 de novembre al 2 de desembre al Priorat. 

- El vi i el cinema mariden bé?

- Més enllà del maridatge temàtic, el vi és l'excusa perfecte per poder parlar d'una pel·lícula. Genera l'atmosfera idònia per continuar l'experiència cinematogràfica.

- Catalunya està vivint un autèntic boom de festivals de cinemes i documentals. Amb una agenda tan plena de propostes, per què val la pena venir al Most?

- El valor afegit del Most, en aquest mapa tan ple de festivals, és que més enllà de ser un esdeveniment cultural té una vessant de promoció del territori. És una oportunitat per descobrir una de les regions vitivinícoles amb major tradició del país. I, especialment, fer-ho assistint a les projeccions als mateixos cellers on es poden degustar els vins que produeixen després de cada sessió. En definitiva, el Most harmonitza cinema, vi i territori.

"El Most és una oportunitat per descobrir una de les regions vitivinícoles amb major tradició del país"

- Precisament un dels valors diferencials és el Most als Cellers...

- Sí. Hi participen vuit cellers que són els grans noms del Penedès i que tenen molt pes específic. De fet, des de l'organització frenem perquè no en siguin més. Ens hem autoimposat aquest topall màxim per no morir d'èxit. És una complexitat afegida respecte l'organització de qualsevol festival similar però per nosaltres és estratègic perquè els cellers no vegin el Most només com una iniciativa cultural interessant sinó com una autèntica oportunitat.

- És una manera de fer partícip el territori més enllà de Vilafranca i Sant Sadurní...

- El Most és un festival que sempre ha volgut ser descentralitzat. En aquest sentit no ens hem volgut recloure als cinemes sinó arribar a tot el territori, a partir dels cellers però també amb el Most als Municipis que porta el festival a altres poblacions més petites com Olèrdola, Avinyonet i Torrelavit. 

- El festival va néixer al Penedès però des del 2016 també tenen una segona pota al Priorat. Està consolidat aquest model amb doble seu?

- El Penedès i el Priorat per nosaltres són dues places estratègiques on hi volem continuar arrelant. Són les dues grans zones vitivinícoles de Catalunya on més enllà de l'activitat productiva, el paisatge i la tradició hi tenen un pes específic molt gran. Estem contents de tenir garantides i consolidades aquestes dues potes però no renunciem a ampliar el nostre radi d'acció i, de fet, hem aprofitat altres esdeveniments per ser presents en altres punts com Alella i Tarragona.

"El Penedès i el Priorat per nosaltres són dues places estratègiques on hi volem continuar arrelant"

- Enguany han apostat per Suïssa i el Valais com a país convidat. Aparentment, no és la típica regió vitivinícola...

- Cert. I l'any passat vam tenir Uruguai com a país convidat i tampoc ho és. Però precisament el Most pretén ser una finestra oberta al món del vi que permeti descobrir realitats no molt conegudes. El Valais, encara que aquí no es conegui massa, té molta tradició i des de Suïssa també tenen ganes de reivindicar-ho malgrat que els tòpic siguin uns altres. A més, ho podrem degustar tots plegats en una raclette popular en un lloc cèntric de Vilafranca com l'any passat vam fer amb un asado uruguaià.
Arxivat a