Interior no impedeix que Jusapol es torni a manifestar malgrat els incidents de l'últim cop

La conselleria no té més alternativa que canviar el recorregut per evitar un enfrontament amb els antifeixistes similar al que ja es va viure el passat 29 de setembre a la manifestació policial

Els manifestants convocats per Jusapol han arribat a plaça Catalunya envoltats d'un fort cordó policial.
Els manifestants convocats per Jusapol han arribat a plaça Catalunya envoltats d'un fort cordó policial. | José M. Gutiérrez
07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 20:22h
Jusapol torna a encendre l'espurna de la tensió a Barcelona. La plataforma Justícia Salarial Policial, batejada com el "braç armat de Ciutadans" per les simpaties dels seus dirigents amb els polítics de la formació taronja, es manifestarà aquest dissabte -per segona vegada en menys de dos mesos- als carrers de la capital catalana. La marxa es farà després que s'hagi comunicat en temps i forma i la conselleria Interior no té, d'acord amb la llei, més alternativa que permetre la marxa, malgrat que n'ha fet canviar el recorregut. Si la prohibís, explica la conselleria, qualsevol jutge podria donar la raó a Jusapol perquè, d'entrada, no es manifesten contra cap valor constitucional o amb afany de provocar incidents.  

L'objectiu és homenatjar els policies que van actuar contra el referèndum de l'1 d'octubre, sota una nova reivindicació d'equiparació salarial. D'aquesta manera, s'intentarà "acabar com es mereix" la reivindicació del passat 29 de setembre, quan es van produir nombrosos disturbis a la ciutat pel retrobament dels manifestants de Jusapol, amb altres de sentit contrari.


Llavors, els Mossos d'Esquadra van haver d'actuar i la jornada va finalitzar amb sis persones detingudes. En l'anterior ocasió, el Departament d'Interior ja va optar per separar el recorregut de les dues convocatòries -l'espanyolista i la motivada per l'esquerra independentista-. La primera va aplegar unes 3.000 persones, mentre que la segona, unes 6.000. No obstant això, el conseller d'Interior, Miquel Buch, no va estalviar-se els retrets de diverses entitats i partits polítics, que fins i tot van demanar la seva dimissió.

Ara, l'escenari d'enfrontament es podria tornar a repetir. Dissabte vinent a les 12.00 del migdia s'han convocat dures manifestacions de signe contrari al centre de Barcelona, sobre les quals Interior ha hagut d'intervenir pe evitar el xoc. Segons informen fonts de la conselleria a NacióDigital, s'ha informat -tant Jusapol com la CUP- d'un canvi de recorregut dels respectius actes, amb l'objectiu que les dues manifestacions no coincideixin, i per motius de seguretat. D'aquesta manera, cap dels actes arribarà a plaça Catalunya. La marxa convocada per Jusapol començarà a Via Laietana i acabarà a Arc de Triomf, mentre que la de l'esquerra independentista -amb el suport dels CDR- tindrà l'inici per columnes en diversos barris de la ciutat, i finalitzarà a plaça Universitat.