El Tribunal d'Estrasburg sentencia que Otegi no va tenir un judici just
La cort europea dictamina que Espanya va vulnerar els drets fonamentals de l'exportaveu de Batasuna
per Redacció
, 6 de novembre de 2018 a les 10:41 |
Arnaldo Otegi, a la sortida de la presó de Logronyo | Jordi Borràs
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La justícia europea dona la raó a Otegi. El Tribunal de Drets Humans de la Unió Europea (TEDH) ha dictat una sentència en què conclou que l'Audiència Nacional va vulnerar els drets fonamentals de l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi en el judici pel cas Bateragune. Concretament, el dret a un judici just. En aquell procediment, Otegi va ser condemnat a sis anys i mig de presó -que va complir- per un delicte de pertinença a la banda terrorista ETA. Pel mateix cas, Otegi segueix complint una condemna en ferm a 10 anys d'inhabilitació, que l'impedeix presentar-se a cap comici fins al 2021.
La sentència, donada a conèixer aquest dimarts i que no ha estat unànime, veu manca de parcialitat en la magistrada de l'Audiència Nacional Ángela Murillo, i declara que s'ha produït una vulneració de l'article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans en les persones d'Otegi, Jacinto García, Rafael Díez Usabiaga, Miren Zabaleta Tellería i Arkaitz Rodríguez Torres, tots condemnats en aquell procediment.
El TEDH, no obstant, ha declinat sentenciar una compensació a favor d'Otegi. La cort europea considera que Espanya ja compta amb uns procediments que poden revisar la condemna, i que aquests són "satisfacció suficient". Les sentències del TEDH són d'obligat compliment per als països membres, però són aquests els que han d'implementar els seus propis procediments per aplicar-les, sense que hi hagi cap mecanisme automàtic per fer-ho.
Otegi: "no hi ha democràcia" a Espanya
En roda de premsa a Brussel·les, després de conèixer-se la sentència, Otegi ha afirmat que aquesta demostra que "no hi ha estat democràtic" a Espanya, des del moment que "hi ha tribunals que no són imparcials, que construeixen acusacions que no es basen en la veritat i que són capaços de dictar sentències probablement sabent que són injustes". "No hi ha democràcia quan no hi ha tribunals justos i imparcials", ha raonat en aquest sentit.
Otegi no s'ha mostrat gaire esperançatde rebre una reparació:"Ningú ens tornarà els sis anys i mig a la presó, jo vaig perdre la mare estant a dins", ha assenyalat. Si que ha confiat, no obstant, que la sentència del TEDH pugui tenir algun efecte en el cas dels "presos polítics catalans", que també s'enfronten a un "relat que no es veraç" i a una estratègia "política, anti-jurídica", segons ha afirmat
"Els tribunals espanyols saben que hi ha instàncies superiors fora de l'Estat que revisaran en termes jurídics, i no polítics, les sentències i els procediments que s'estan posant en marxa", ha apuntat Otegi, al·ludint al judici de l'1-O.
Imparcialitat contaminada
El cas, instat per la defensa d'Otegi buscava dilucidar si l'actuació de la magistrada Murillo al tribunal que el va condemnar pel cas Bateragune va vulnerar els seus drets fonamentals. La defensa va al·legar que la seva imparcialitat estava contaminada pel prejudici mostrat en un judici anterior contra ell.
En concret, al·legava que durant el judici per l'homenatge al dirigent d'ETA Argala, Murillo va preguntar a Otegi si condemnava el terrorisme etarra i, davant la seva negativa a respondre, la magistrada va afirmar: "Ja sabia jo que no em respondria aquesta pregunta". Aquest comentari de la jutge, de fet, va ser un dels elements que el 2011 va portar el Tribunal Suprem a anular la sentència contra Otegi i a repetir el judici. L'alt tribunal va reduir la sentència de l'Audiència Nacional de 10 a sis anys i mig.
Mostra el teu compromís amb NacióDigital. Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
No lo compro.
Per No lo compro el 7 de novembre de 2018 a les 01:19
00
Entre 2013 y 2017, este órgano judicial -que, es importante resaltar, no forma parte de las instituciones de la Unión Europea- ha emitido 30 sentencias condenatorias contra España. Una cantidad que puede parecer elevada, pero que es menor de las que ha recibido en este periodo el Reino Unido (31), Austria (40) o Bélgica (45). Y muy alejada de países de cuya democracia no se duda como Francia (82) o Italia (132). Así consta en los registros del propio Tribunal de Estrasburgo
NORMALISSIM
Per Gat Vell el 6 de novembre de 2018 a les 17:38
11
Que la In-justicia espanyola sigui parcial. Això ells ja ho saben, però segueixen actuant igual i no fan cas de res. Encara que el desprestigi sigui internacional. Audiéncies, Supremo, Constitucional, "a lo nuestro y el mundo que se joda" l qui li repararà el mal fet a Otegui i als nostres empresonats de fa un any ? Després un jutge es mor i el que vingui al darrera que es foti. LA ESPANYA DE SEMPRE
La administración de justicia funcionó
Per Francllop el 6 de novembre de 2018 a les 13:27
21
Esta noticia es totalmente parciaria. Se habla de Otegui como si hubiera sido encarcelado injustamente cuando, no olvidemos organizó un evento para conmemorar a una persona que asesinó a un ministro poniendole una bomba. Lo que dice la sentencia del TEDH es que el juicio en la Audiencia Nacional fue parciario. Esto mismo lo dijo el Tribunal Supremo ante el que Otegui recurrió la sentencia de la Audiencia, y le rebajó la pena a la que el supremo consideraba que era justo, de 10 a 6 años. La sentencia del TEDH determina que la actuacion del Supremo fue impecable. En los sistemas judiciales puede haber fallos, y desde luego esta lejos de ser el ideal, pero para eso se establece un sistema de recursos, que en este caso funcionó, de forma que Otegui estuvo privado de libertad justamente.
I què?
Per CAtala emprenyat el 6 de novembre de 2018 a les 12:26
11
Això a espanya li és ben bé igual. Ja estan acostumats al desprestigi és part de l marca espanya. SI tingués conseqüències per a les persones responsables d'aquest error la cosa canviaria però donat que no els passarà res i si s'hagués de pagar alguna cosa ho pagaria l'estat... per què han d'estar preocupats???