Foment enceta una nova etapa amb l'elecció de Sánchez Llibre

La patronal catalana elegeix avui nou president i diu adeu a l'etapa convulsa de Gay de Montellà

Josep Sánchez Llibre amb l'equip de la seva candidatura
Josep Sánchez Llibre amb l'equip de la seva candidatura | Foment del Treball
05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 7:10h
Aquest dilluns a la tarda es reunirà l'assemblea general de Foment del Treball per proclamar Josep Sánchez Llibre com a nou president de l'organització patronal. Al ser l'únic candidat, la mesa electoral ha desconvocat l'elecció i es limitarà a proclamar el president i la nova directiva, formada per 76 membres. Tot seguit, l'assemblea ratificarà l'elecció. D'aquesta manera, es posarà fi a l'etapa de Joaquim Gay de Montellà, que ha estat al capdavant de la patronal durant dos mandats.

Foment del Treball enceta una nova etapa i ho farà amb un nou lideratge i un estil diferents. Es tracta d'un canvi important en el cor de la societat civil catalana i el món econòmic i empresarial, just en un moment de forta tensió política entre les institucions catalanes i l'Estat i quan s'és a les portes del judici contra els dirigents sobiranistes. L'hora és complicada i cal seguir amb atenció tots els moviments de peces que es produeixen en el teixit civil del país i de l'Estat.

Paritat a la cúpula

Sanchez Llibre, vicepresident de Dani i exdiputat de CiU al Congrés, aplega en la seva persona àmplia experiència en el món empresarial i en el polític. Ni en els temps en què estava abocat a l'activitat política com a membre de la direcció d'UDC va abandonar el seu vincle amb l'empresa familiar. Ara feia un any i mig que conduïa les relacions institucionals de la CEOE, ben a prop de Joan Rosell. Sánchez Llibre ha elaborat un programa de modernització de Foment del qual ja ha donat algunes pistes: rejovenir l'entitat, feminitzar els seus òrgans de govern i posar el dia el lligam de la corporació amb els sectors més dinàmics de l'emprenedoria.  

El nou president de Foment ha fet una àmplia renovació de la junta directiva, que inclou 76 membres. Una aposta per la paritat es mostra en les vicepresidències, amb sis dones i sis homes: Virgínia Guinda (presidenta del Fòrum Energia Empresa); Elisabet Cañigueral (Grup Cañigueral, sector carni); ; Helena de Felipe (presidenta de Fepyme, la petita i mitjana empresa de Foment); Joaquim Llansó (Cambra de Contractistes); Joan Roget (Federació Catalana del Sector Químic) i Baldiri Ros (IACSI). Virgínia Guinda serà una de les persones clau del nou equip i exercirà com a portaveu de Foment. També serà un nom a seguir Mar Alarcón (SocialCar), que entra a la nova executiva. 

Refer ponts, modernitzar Foment i que tornin les empreses

La candidatura de Sánchez Llibre ha estat vista amb bons ulls des de la Generalitat, on es considera essencial recuperar bona sintonia amb Foment. Una de les primeres decisions del nou president de la patronal serà demanar audiència al president Quim Torra. Sánchez Llibre ja ha expressat que Foment no ha de fer política. Però la seva capacitat de diàleg serà útil per distensionar ponts avui trencats. L'operació per dur Sánchez Llibre a la presidència de Foment ve de lluny i porta llums llargues.Nació Digital n'ha donat algunes claus, com el paper cabdal de Rosell aquests darrers mesos com la voluntat de cohesionar més el gruix de l'empresariat, evitant esquerdes internes, com la que es va produir amb l'expulsió de la vallesana Cecot. La resolució d'aquesta crisi entre Foment i Cecot podria estar a prop.

Ara, el principal objectiu del nou líder de l'empresariat català és recuperar la confiança empresarial i treballar de valent per aconseguir el retorn d'empreses que han traslladat la seva seu social fora de Catalunya. Com va informar Nació Digital, el nou president de l'empresariat porta mesos mantenint contactes intensos amb empreses i creu que en els primers mesos del 2019 es poden produir bones notícies.

Un període convuls  

Amb la sortida d'escena de Joaquim Gay de Montellà, Foment s'acomiada d'un líder empresarial que va arribar impulsat per una immensa majoria de l'organització i avalat per Joan Rosell, el seu antecessor i que culmina ara també dos mandats al capdavant de la CEOE. L'etapa final de Gay de Montellà va coincidir amb els moments més dramàtics del procés i amb l'1-O. Les preses de posició de Foment - que havia defensat no fa pas tant el pacte fiscal- van alinear la patronal en una línia intransigent, arribant a titllar el procés de "cop d'estat" i avalant, d'aquesta manera, l'actuació de tots els poders de l'Estat sense matisos. La seva vehemència fins i tot va contrastar amb l'actitud moderada que va adoptar Rosell al davant de la CEOE. Gay també va intentar

Enrere queda també un episodi que ningú preveia fa uns mesos: la resistència de Gay de Montellà a preparar el terreny per una successió tranquil·la. La voluntat, segons fonts de la casa, de preservar una posició de poder intern -amb la proposta inclosa de crear una fundació que ell dirigiria- ha enterbolit la fase final de la seva presidència, amb un intent d'allargar al màxim la seva sortida de Foment que va ser rebutjat per la directiva de l'entitat.

També hi ha hagut intents d'impulsar una candidatura alternativa a Sánchez Llibre. Una de les persones contactades per aquesta missió va ser l'empresària Susana Gallardo, hereva dels laboratoris Almirall coneguda pels seus posicionaments unionistes i, més recentment, per la seva amistat amb Manuel Valls. Però tots aquests moviments queden enrere i Foment del Treball comença una etapa nova en què les dots diplomàtiques del nou president seran posades a aprova.