El Govern exigeix a Sánchez anar més enllà de gestos amb els presos per aprovar els pressupostos

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, assegura que es requereix "un projecte per a Catalunya" per validar els comptes del PSOE al Congrés dels Diputats

Quim Torra arriba a la reunió de Govern amb el conseller Jordi Puigneró
Quim Torra arriba a la reunió de Govern amb el conseller Jordi Puigneró | Govern
30 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:45h
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu que Pedro Sánchez ha d'anar "més enllà" dels gestos amb els presos i els exiliats per tal de negociar els pressupostos generals de l'Estat amb les formacions independentistes. Artadi ha constatat que la presó és la "màxima expressió" de la repressió i que, per tant, l'aprovació dels comptes estatals -que ja tenen el suport de Podem- depèn "exclusivament" del líder del PSOE.

La dirigent independentista ha indicat que cal "un projecte per a Catalunya", i ha assegurat que en aquesta línia anava l'ultimàtum del president de la Generalitat, Quim Torra, llançat en l'últim debat de política general. "Està a les mans de Sánchez", ha apuntat Artadi, que no ha donat una resposta concreta sobre en què es traduirà la finalització d'aquest ultimàtum, que caduca avui. Torra, dissabte, va assenyalar que el "crèdit polític" del president espanyol ja s'havia "acabat".
 
Artadi, en tot cas, ha agraït el paper de Pablo Iglesias, líder de Podem, que està obert a viatjar fins a Waterloo per reunir-se amb Carles Puigdemont. "Entén que ha d'interlocutar amb tothom, i estem contents que sigui així", ha destacat la consellera de la Presidència. Iglesias i Puigdemont van acordar fa dues setmanes mantenir obert un canal de diàleg obert en una trucada telefònica.

Llei contra la discriminació

El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, promogut pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies que lidera Chakir el Homrani. Aquesta llei, segons han indicat els responsables governamentals, té com a objectiu "fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació per raó de religió o conviccions, capacitat, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, sexe o orientació sexual o per altra condició social o personal". Els tràmits ja es van iniciar el gener del 2017 i van quedar paralitzats arran de l'aplicació de l'article 155. El text aprovat avui és exactament el mateix que va validar l'anterior executiu.

"L'objectiu és clar: eradicar qualsevol expressió que atempti contra la dignitat", ha apuntat El Homrani. La norma preveu establir un règim d'infraccions i sancions que garanteixin les condicions bàsiques en matèria d'igualtat i no-discriminació, i es desenvoluparà a través d'un reglament propi. El règim d'infraccions i sancions serà d'aplicació supletòria al règim de sancions establert a la llei que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, aprovada el 2014.
 
La nova norma també preveu l'impuls d'un pla nacional per a la igualtat de tracte que té quatre mesures prioritàries: principis bàsics d'actuació en matèria de no-discriminació, plans per prevenir casos de discriminació, atencióp especial a les discriminacions "múltiples" i conscienciació de la ciutadania.