«Sàpiens» publica la vida desconeguda de Garbo, l'espia que va enganyar Hitler

La revista, que treu avui el seu número 200, aporta nova informació a partir de documents desclassificats dels Arxius Nacionals Britànics

30 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:19h
Garbo, l'home que va enganyar Hitler
Garbo, l'home que va enganyar Hitler | Imperial War Museum
La vida del català Joan Pujol, més conegut com a Garbo, espia al servei dels aliats durant la Segona Guerra Mundial, és una aventura apassionant i encara atapeïda d'ombres. La revista Sàpiensfa llum sobre molts aspectes desconeguts del personatge. Garbo (Barcelona, 1912-Caracas, 1988) va treballar com a agent per als aliats mentre simulava fer-ho per a l'Alemanya del III Reich. La seva tasca va ser fonamental per desviar la mirada d'Adolf Hitler de Normandia, on les forces aliades havien preparat el desembarcamant a Europa que el 1944 va accelerar la fi de la Segona Guerra Mundial i la derrota nazi. Garbo, que va arribar a ser condecorat per Berlín, va fer creure a Hitler que la invasió seria més tard i no pas a les platges normandes.

La versió "oficial" sobre la vida de Garbo amb posterioritat al conflicte el situava fent una vida normal i discreta. La revista Sàpiens explica la veritat, aportant dades noves extretes de documentació desclassificada dels Arxius Nacionals Britànics. La realitat és que Garbo va continuar en actiu, treballant pels serveis d'intel·ligència britànics durant la Guerra Freda. També va tenir contactes amb els serveis secrets de la Unió Soviètica.

La vida de Garbo ha generat nombroses investigacions i reportatges. La coproducció de TV3 Garbo, l'home que va salvar el món va obtenir el 2010 el Goya al millor documental. La revista especialitzada en història va publicar en el seu primer número, el 2002, l'expedient Garbo, fins aleshores ocult. Ara dona a la llum nous capítols d'una biografia que va contribuir a canviar el curs de la Segona Guerra Mundial.  Una conclusió que s'extreu del reportatge de Sàpiens és que els espies no es jubilen mai.