En quins casos s'ha de pagar un rescat? I quant costa?

El cas de la parella d'excursionistes a la Cerdanya torna a posar sobre a la taula el debat

Un complicat rescat dels bombers
Un complicat rescat dels bombers | ACN
30 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:55h
La Generalitat estudia que els dos excursionistes de Sabadell perduts aquest cap de setmana a la Cerdanya hagin de pagar el cost de l’operatiu. Es tractaria d’una mesura que s’aplicaria en cas que finalment es consideri que han actuat de manera negligent, tal i com es ve fent des d’octubre de 2009.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat cobra la taxa per a la prestació de serveis com ara els operatius de rescats en muntanya on es consideri que s’ha actuat de manera intencionada davant d’un perill. Ara s’estudia si aquest és el cas dels dos excursionistes de Sabadell.

La parella, un home de 57 anys i una dona de 43, es van perdre quan baixaven del cim del Puigpedròs, a Meranges (La Cerdanya). No obstant, des del refugi de Malniu, des d’on van sortir i on tenien previst tornar, asseguren que se'ls va advertir dels riscos de fer la ruta que tenien prevista donada la meteorologia adversa.

Un membre de l'equip de salvament de l'operatiu de la Cerdanya. Foto: Mossos


És aquest un cas de negligència? Hauran de pagar? Exactament, quan es cobra per un rescat? Segons la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, des de l’1 d’octubre de 2009 es cobren els rescats o salvaments en el medi natural que hagin estat causats per una de les situacions regulades normativament. En aquest sentit, el criteri es basa en tres supòsits: si té lloc en zones assenyalades com a perilloses o d’accés prohibit, si les persones rescatades o salvades no duien l’equipament adequat; i si la persona sol·licita el servei sense que hi hagi motius objectivament justificats.

Amb tot, no es proposarà el cobrament d’un rescat que no compleixi amb un d’aquests tres supòsits. Els Bombers s’activen sempre que hi ha un avís, sense tenir en consideració aquests plantejaments a priori i amb la finalitat de prestar el servei.

Quant costa el rescat?

En aquest mateix sentit la legislació preveu les tarifes que es cobraran als excursionistes en cas que finalment es consideri que han actuat de manera negligent. Per aquest motiu, s’estableix un cost de 41,35 euros per cada hora que un bomber treballa en l’operatiu, així com un import de 53.70 euros per cada hora que un vehicle ha estat en funcionament.

Ara bé, el que encareix i molt el preu final és si per a dur a terme les tasques de rescat s’activa un helicòpter. En aquest cas, la tarifa establerta és de 3.120,10 euros per cada hora que l’aparell estigui en funcionament.
 

Imatge del rescat d'un escalador caigut a Espot Foto: Bombers


És per això que en aquest cas s'estudiarà si hi ha hagut imprudència i si els dos excursionistes han de pagar el cost de l'operatiu de rescat, tenint en compte que se'ls va advertir que no era aconsellable sortir a la muntanya amb la meteorologia que hi havia a la zona. Els responsables de la Gendarmeria, però, ja han dit que no es plantegen aquesta opció, ja que a França no es cobren els rescats.

Quins rescats s'han cobrat a dia d'avui?

Des de l'entrada en vigor del servei s'ha cobrat un total de set rescats, entre els quals hi destaca el rescat d'un esquiador al març de 2011 que va quedar atrapar per una allau fora pistes amb accés tancat a la muntanya de Tossa, a la zona de Coma Orriola, de la Masella.  Hi van participar tres helicòpters, nou vehicles i 35 bombers. L'import total s'elevava fins als 18.183,22 euros, però l'afectat va recórrer i va haver de pagar "només" 2.393,57 euros.

El primer rescat es va aquell mateix dia, unes hores abans. Va ser el rescat de tres persones que intentaven travessar el riu Muga, tot i que el pas estava barrat amb tanques a causa de la crescuda del cabal. Per aquest operatiu es van cobrar 507,82 euros.

El maig del 2013 els bombers van haver de salvar l'ocupant d'un vehicle que travessava el riu Segre, a la partida de Rufea, a Lleida. Van intervenir-hi vuit efectius i cinc vehicles. L'import pel servei es va calcular en 988 euros. En aquest cas, però, la persona rescatada es va declarar insolvent i no va pagar.
 
El darrer dels casos registrats ha estat aquest mateix any, a l'abril, quan es va registrar un fals avís d'incendi d'habitatge a Vic. Amb el desplaçament d'un vehicle i tres persones, es va haver de pagar una quantitat de 165,90 euros.