Duet melancòlic a l'Auditori

Manuel Valls i Vargas Llosa criden a combatre el separatisme per recuperar la Barcelona oberta dels anys setanta

Valls i Vargas Llosa a l'Auditori.
Valls i Vargas Llosa a l'Auditori. | @editorialespasa
29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:26h
Llançat de ple a la campanya per l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls ha presentat el seu llibre Barcelona, vuelvo a casaen un acte a l'Auditori en què ha estat acompanyat de l'escriptor Mario Vargas Llosa. Tots dos han coincidit en què cal combatre "el populisme i el separatisme", veritable amenaça, segons ells, per fer realitat el somni que tots dos acaronen: recuperar l'esperit d'aquella Barcelona dels anys setanta que el Premi Nobel de Literatura no es pot treure del cap. Aquesta Barcelona que el populisme, d'un banda, i el separatisme, per l'altra, s'entesten a destruir.

Vargas Llosa ha cobert d'elogis l'aspirant a alcalde i el seu llibre, editat per Espasa. Ha lloat el posicionament de l'antic cap del govern francès en contra de l'independentisme, el gran enemic a abatre, el que impedeix que l'escriptor peruà pugui retrobar-se amb la seva joventut barcelonina, ben a prop dels seus amics ja desapareguts, Carlos Barral i Carmen Balcells. Quins temps aquells!, en què els autors llatinoamericans es podien trobar a Barcelona, que oficiava realment de capital de la literatura de los 500 millones. Per uns moments, la melangia s'ha apoderat de la sala Tete Montoliu de l'Auditori on s'ha fer l'acte.

"El nacionalisme, enemic de la cultura"

L'escriptor peruà ha acusat el sobiranisme de tots els mals: "L'independentisme ha aconseguit apagar la llum que va fer de Barcelona un pol atractiu". Vargas Llosa ha enaltit "aquella Espanya sense fronteres, diferent a l'Espanya obscura de la censura, que olia a sagristia i a caserna". Ha definit Barcelona com "la ciutat més europea d'Espanya". El literat ha etzibat contra "el nacionalisme, el gran enemic de la cultura", que ha de ser derrotat per poder recuperar aquella ciutat.

En l'intercanvi d'elogis que tots dos han protagonitzat, Valls ha agraït a Vargas Llosa el seu suport a la causa de la unitat d'Espanya i la seva participació en la manifestació del 8 d'octubre del 2017 a Barcelona: "Les teves paraules en aquell moment van canviar el curs de la història".

En un moment de l'acte, l'escriptor ha preguntat a Valls pels motius pels quals va abandonar el Partit Socialista Francès. Valls ha assegurat que la socialdemocràcia no ha estat capaç de donar resposta als reptes de la societat i s'ha de reinventar. En tot cas, en els dos actes en què ha participat avui, Valls ha repetit la seva procedència de l'esquerra. Aquest matí, ja havia fet una presentació del llibre davant els mitjans, en què ha atacat durament la gestió d'Ada Colau.

Entre el públic hi havia el més genuí de l'unionisme fundacional, com Francesc de Carreras, l'arquitecte Òscar Tusquets, l'empresari Borja García Nieto, expresident del Círculo Ecuestre, el periodista Ramón de España, l'historiador Joaquim Coll i diversos polítics, algun del PP (Santiago Fisas) i molts més de Ciutadans (Carina Mejías, Carlos Carrizosa, Nacho Martín Blanco, Juan Gómez). Del PSC, s'ha vist el regidor Daniel Mòdol.