Torra i Puigdemont activen el Consell per la República com a símbol de la legislatura

El nou organisme, liderat pel president a l'exili i coordinat per Toni Comín, arrenca aquest dimarts amb una presentació a Palau en presència de tot el Govern i l'encàrrec d'internacionalitzar el cas català

Quim Torra, Lluís Puig, Carles Puigdemont i Toni Comín, la setmana passada a Waterloo
Quim Torra, Lluís Puig, Carles Puigdemont i Toni Comín, la setmana passada a Waterloo | ACN
30 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:26h
El discurs de Quim Torra s'estructura, sovint, al voltant de les anomenades quatre vies d'acció republicana: les institucions catalanes, la ciutadania, l'activitat política a les presons i la feina que van els dirigents exiliats. Aquesta última pota, basada en la posada en marxa del Consell per la República, es posarà en marxa oficialment aquest dimarts. I ho farà amb un acte solemne al Palau de la Generalitat al qual acudirà tot el Govern i que comptarà amb la participació de Carles Puigdemont i Toni Comín. El Consell està presidit per Puigdemont, però Comín en serà el coordinador.

La idea de Torra i el president a l'exili és que el nou organisme, amb seu a Waterloo i finançat exclusivament per fons privats, sigui la peça clau per "internacionalitzar" la causa catalana, amb la mirada posada especialment en Europa. Al llarg dels propers dies s'acabarà de perfilar una mobilització en clau comunitària -avalada per Puigdemont, Oriol Junqueras i el president de la Generalitat- que té com a objectiu convidar la Unió Europea (UE) a fer de mediadora en el cas català. Jaume Duch, portaveu del parlament comunitari, descartava qualsevol negociació promoguda per les institucions europees.

El Consell per la República, en tot cas, ha de servir de plataforma per tal que Puigdemont -i la resta de membres, sis segons l'acord de legislatura signat entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC- desplegui l'estratègia a l'exterior. "No és el mateix anar pel món dient que ets el president destituït d'una autonomia que sent president del Consell per la República", ressalta un dirigent implicat en la posada en marxa de l'organisme. El dia 8 de desembre, si no hi ha cap canvi d'última hora, es farà la presentació pública del Consell a Brussel·les, i s'hi espera la participació de tots els actors del sobiranisme.

El Consell per la República no tindrà incidència en el dia a dia de la Generalitat i servirà com a plataforma internacional de l'independentisme

Els detalls de funcionament es van traslladar a partits i entitats en una reunió dilluns passat en un hotel de Waterloo a la qual van assistir membres del Govern -Torra i Elsa Artadi, consellera de la Presidència-, del PDECat -Míriam Nogueras-, d'ERC -Sergi Sabrià-, Demòcrates de Catalunya -Antoni Castellà- i de les entitats. Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va excusar la seva presència per un viatge familiar, mentre que Òmnium hi va enviar el seu director, Oleguer Serra. Un dels aspectes que va quedar clar és que el Consell per la República no tindrà incidència en els aspectes del dia a dia, tal com va confirmar Artadi just l'endemà.

Pes simbòlic

La posada en marxa de l'organisme és també una reivindicació de la figura de Puigdemont. En la convenció fundacional de la Crida Nacional per la República, celebrada dissabte a Manresa, Torra va fer una apel·lació a mobilitzar-se dimarts a la Plaça Sant Jaume per fer costat al president a l'exili coincidint amb l'acte a Palau. Al mes de març, quan el líder de JxCat va decidir renunciar a la investidura i situar Jordi Sànchez com a candidat a la presidència, una de les possibilitats que hi havia era posar ja en marxa el Consell a través de l'Assemblea de Càrrecs Electes.

La posada en marxa del nou organisme, que no compta amb l'aval de la CUP perquè implica més "simbolisme", coincideix amb l'arrencada del consell assessor que ha d'impulsar el Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, en mans de Lluís Llach i que ja té els primers membres nomenats. Les vies d'acció republicana, que Torra volia accelerar abans que acabés el mes d'octubre, es posen en marxa mentre es complica encara més la negociació pels pressupostos generals de l'Estat.