Buch i Colau afirmen que l'«atac directe» als narcopisos deixa el negoci de la droga sota mínims

Els Mossos i la Guàrdia Urbana han practicat 55 detencions al barri del Raval de Barcelona, tot i que no se'n descarten més durant els propers dies

Els Mossos s'emporten un dels detinguts del macrooperatiu al Raval
Els Mossos s'emporten un dels detinguts del macrooperatiu al Raval | ACN
29 d'octubre del 2018
Actualitzat el 30 d'octubre a les 6:58h
El macrooperatiu policial que s'ha desplegat aquest dilluns al barri del Raval ha estat un "atac directe" i un "cop molt dur" a una xarxa de distribució de drogues de Barcelona. Així ho ha assegurat el conseller d'Interior, Miquel Buch, que a primera hora de la tarda s'ha reunit a la comissaria de Ciutat Vella amb l'alcaldessa, Ada Colau, i responsables policials per fer balanç i repassar els resultats del dispositiu. 

En conjunt, ha anunciat el conseller, s'han practicat 40 entrades en narcopisos, dels quals 26 eren "narcopisos directes", ha precisat Buch i 14 eren pisos de la xarxa de distribució de droga al servei de la xarxa de narcotràfic. A més, ha remarcat, 13 pisos ja han estat recuperats per les propietats corresponents, mentre que cinc han estat precintats a l'espera que es puguin trobar els propietaris, i la resta estan sota tutela judicial. En la macrooperació han participat des de primera hora del matí un total de 700 agents de policia i 200 de guàrdia urbana, i s'han practicat 55 detencions. Segons el conseller, però, "no es descarta" que es puguin detenir més persones.

"No s'acaba aquí, hi pot haver més detinguts i la feina continua", ha assegurat Buch. No obstant això, ha compartit amb Colau, la situació de Ciutat Vella "comença a veure la llum", de manera que allò que denuncien els veïns des de fa anys també "es comença a capgirar". 

Els punts on s'han concentrat les intervencions són la Rambla del Raval amb el carrer Hospital i el carrer Parlament amb ronda de Sant Pau, amb registres també al carrer de la Cera, al carrer Robadors i al número 7 de Sant Climent. Les entrades, però, també han afectat narcopisos del Gòtic. 

 

La macrooperació s'ha realitzat sota la coordinació del jutjat d'instrucció 27 de Barcelona, i té el seu inici en el treball de camp de la policia catalana durant els últims dos anys. Va ser, però, durant el mes d'abril quan aquesta es va incrementar. La causa està oberta pels delictes contra la salut pública i organització criminal, i en les operacions hi participen una quarantena de lletrats de l'administració de justícia per poder fer els registres de forma simultània.

Coordinació judicial

"Volem informar que és una investigació dirigida judicialment amb el coneixement de la Fiscalia, i que ha estat portada a terme per la divisió d'investigació criminal dels Mossos, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana", ha precisat Buch. Per tant, ha continuat l'alcaldessa de Barcelona, és "un dels operatius policials més grans que hi ha hagut a Ciutat Vella", que dona una idea de la "importància i la prioritat" que l'Ajuntament i la Generalitat tenen respecte de la lluita contra el narcotràfic.

En aquest sentit, Colau ha asseverat que la voluntat és que això sigui "un punt d'inflexió" que capgiri allò que ha passat fins ara, ja que fa massa temps que s'aguanta "una situació inacceptable al Raval i a Ciutat Vella". 

Sense impunitat

Colau ha remarcat que no entrarà en discussions polítiques que tinguin per objectiu entrar en precampanya de les municipals -en referència a les darreres acusacions d'impunitat del PSC i del partit liderat per Manuel Valls-, i ha assegurat que a Barcelona hi ha tolerància zero al respecte: "Enviem el missatge que no hi haurà impunitat per la delinqüència en general i pel narcotràfic". L'alcaldessa també ha volgut deixar molt clar que l'operació d'aquest dilluns "no es una flor d'estiu" ni una acció "aïllada" sinó una "feina de molt de temps". 

Sobre les possibles conseqüències de l'operatiu, Colau també ha relatat que Barcelona té "un pla de drogues" que "aborda el tema de la salut de forma rigorosa" i que, per això, ja s'han augmentat els recursos destinats als consumidors per "acompanyar-los i destinar alternatives segures". "És una feina que ja es va fent i se seguirà amb tots els recursos que estan en marxa", ha detallat l'alcaldessa que, per donar resposta a aquesta actuació especial, ha promès que "ja s'han ficat recursos extraordinaris amb la visió de salut". 
 

Reunió entre l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Interior després de l'operació contra els narcopisos al Raval Foto: Aida Morales

Arxivat a