Valls assegura que Barcelona «ha deixat de ser una ciutat segura»

El candidat unionista assegura que Colau "representa narcopisos i top-manta" i que l'independentisme portarà Barcelona "al pou"

Manuel Valls presentant el seu llibre en roda de premsa.
Manuel Valls presentant el seu llibre en roda de premsa. | Adrià Costa
29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:57h
Fa 35 dies que Manuel Valls va anunciar la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona i avui ha presentat el llibre Barcelona, vuelvo a casa (Espasa). Amb un discurs molt dur, el candidat s'ha confessat "il·lusionat" per ser alcalde de Barcelona, un sentiment accentuat pel "greu deteriorament de la ciutat" que ha observat. El candidat ha dibuixat un panorama molt catastrofista de la ciutat, que considera que està "paralitzada" per dos perills, "la mala gestió municipal i els efectes del procés".

Ha acusat Ada Colau de no saber controlar els nombrosos incidents i casos d'inseguretat que hi ha hagut a Barcelona els darrers temps, esmentant l'operació policial de la passada matinada al Raval i l'existència dels narcopisos. "Barcelona ha deixat de ser una ciutat segura", ha proclamat, perquè "soc l'únic que pot fer aquest canvi" que, segons ell, la ciutat necessita. Ha acusat l'alcaldessa de "fracassar" en elss eus grans objectius, que eren el combat contra la pobresa i afrontar el problema de l'habitatge. Ha afirmat que "si una cosa representa avui Colau és narcopisos i top-manta".

"El procés ha portat Catalunya a un carreró sense sortida", ha sentenciat l'exprimer ministre francès, segons el qual "els dirigents independentistes continuen enganyant a la gent". Si no es desvincula del procés, "Barcelona caurà en un pou del qual no sortiria en dècades".

"Un equip amb Ciutadans i socialistes"

Valls ha explicat que la plataforma que liderarà serà molt diversa, paritària, amb gent dels barris, "gent de Ciutadans, socialistes, persones de centre esquerra i de centre dreta". Però no ha volgut concretar noms perquè ha afirmat que "això és una lliga i encara som a les portes de novembre".

Per Manuel Valls, "el gran debat" que hi haurà a les eleccions municipals és si Barcelona és "una ciutat europea" o "la capital d'una República independent". "Europa o populismes", ha exclamat l'aspirant, qui ha tornat a insistir en què ell és independent i vol liderar una plataforma, tot agraint Ciutadans pel suport que li dona.

"Reinventar el catalanisme"

Valls ha afirmat que cal "reinventar el catalanisme", aquell catalanisme que "defensava una idea bonica: reformar Espanya". A la pregunta de si no se sent incòmode amb el dicurs cripador de Ciutadans, Valls ha assegurat que "els qui creen crispació són els qui no respecten la llei".

L'exprimer ministre francès ha estat acompanyat d'Ana Rosa Semprún, directora de l'editorial Espasa. L'autor ha explicat el contingut del llibre, que rememora la seva infantesa i el seu "enamorament" per la socialdemocràcia, citant les figures de Michel Rocard, Olof Palme, Willy Brandt i Felipe González. El llibre és "un relat personal i íntim", ha dit, en què explica la raó del seu "retorn a casa".