L'Estat pagarà 13.500 euros a la Universitat Rei Joan Carles perquè imparteixi classes militars als seus màsters

Un dels màsters on s'oferirà formació relacionada amb l'exèrcit és el de formació del professorat de secundària, però el ministeri de Defensa també podrà organitzar activitats que es reconeguin amb crèdits

La ministra de Defensa, Margarita Robles, en visita a solats desplegats al Líban.
La ministra de Defensa, Margarita Robles, en visita a solats desplegats al Líban. | Ministeri de Defensa
28 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:55h
El ministeri de Defensa pagarà un màxim de 13.500 euros a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) perquè imparteixi assignatures relacionades amb l'exèrcit i assumptes militars als seus màsters. Així consta en un conveni firmat el 17 de setembre que el Butlletí Oficial de l'Estat ha fet públic aquesta setmana i que destaca que la defensa d'Espanya ha de "ser assumida per tots els espanyols com a assumpte d'indubtable transcendència, ja que una defensa eficaç exigeix la participació ciutadana".

La polèmica URJC, esquitxada per casos com els màsters de Pablo Casado o de Cristina Cifuentes -qui va haver de dimitir com a presidenta de la Comunitat de Madrid- o pels estudis fraudulents d'advocacia que cursaven alumnes italians, es compromet a incloure la formació i investigació militar de forma transversal. El ministeri i la universitat desenvolupen així fins a finals del 2018 un conveni marc firmat el gener per l'anterior govern espanyol de Mariano Rajoy.

En concret, la URJC es compromet, per exemple, a organitzar un seminari permanent sobre seguretat i defensa consistent en un cicle de conferències en diversos campus que, en cas que se segueixin i es faci un treball relacionat, comportaran per als alumnes fins a 2,5 crèdits ECTS. També celebrarà una jornada d'estudi sobre seguretat i defensa i inclourà assignatures i conferències sobre matèria militar en diversos màsters i cursos superiors universitaris del centre, com al màster de "Formació del professorat d'educació secundària, batxillerat, FP i ensenyament d'idiomes", el d'"Anàlisi i prevenció del terrorisme" i el d'"Enginyeria de sistemes de decisió", o el curs "Comunicació i periodisme en seguretat, defensa i intel·ligència".

El ministeri podrà oferir activitats al centre

Totes aquestes assignatures i conferències també es convalidaran per crèdits universitaris, igual que assistir a la V jornada d'estudi sobre "Sanitat i defensa" o la XIX edició dels cursos d'estiu de la URJC "Del conflicte al postconflicte: la creació d'una pau duradora". El ministeri també podrà oferir directament activitats acadèmics en aquesta universitat que es converteixin en crèdits, i atorgarà un certificat de formació contínua en estudis permanents en seguretat i defensa, així com aportarà professors i conferenciants en les matèries abans esmentades que s'ofereixin a la URJC.

L'objectiu, d'acord amb la llei de defensa nacional, és que promogui "el desenvolupament de la cultura de defensa amb la finalitat que la societat espanyola conegui, valori i s'identifiqui amb la seva història i amb l'esforç solidari i efectiu mitjançant el que les forces armades salvaguardin els interessos nacionals".