L'independentisme prepara una gran marxa pels drets civils i nacionals a Europa

Puigdemont i Junqueras avalen la proposta llençada per Xavier Vendrell d'aconseguir "la mobilització més gran de la història de la humanitat" per "interpel·lar la ciutadania europea"

Inici de la manifestació de la Plataforma 1 d'Octubre a plaça Catalunya.
Inici de la manifestació de la Plataforma 1 d'Octubre a plaça Catalunya. | Adrià Costa
28 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:27h
En les últimes hores s'ha començat a definir un nou repte per a l'independentisme: una gran marxa per Europa. La proposta la va fer ahir l'exconseller Xavier Vendrell, un dels membres de l'estat major del procés durant la legislatura passada, al programa Preguntes freqüents de TV3. En concret, Vendrell va reclamar posar la pressió en l'àmbit internacional i interpel·lar la ciutadania europea: "A Espanya no ens queda gran cosa més a reclamar, ja haurem esgotat gairebé totes les vies i hem de mirar a Europa", reflexionava qui va ser dirigent d'ERC. 
 
Això, però, no seria una manifestació com la del desembre passat a Brussel·les. Segons ha pogut saber NacióDigital, la proposta, que ja comença a prendre forma, es basa en les paraules del president Quim Torra en la conferència del setembre al Teatre Nacional de Catalunya: una marxa pels drets civils i nacionals, però fora d'Espanya, a Europa. Així, una de les opcions que es planteja és una gran mobilització que surti des de Barcelona i, fent relleus, passi per les principals capitals europees amb l'objectiu d'aconseguir el suport i la solidaritat dels ciutadans europeus.

De prosperar, cosa que necessitaria del suport d'entitats i partits, la proposta implicaria lògicament una mobilització humana important, capaç d'assegurar que sempre hi hagi gent a la marxa, i una notable coordinació logística que pugui garantir l'avituallament en territori europeu a tota aquella gent que es mobilitzi i capaç d'omplir, especialment, les principals ciutats d'Europa.

Al FAQS, Vendrell no va donar més detalls de la seva proposta. L'exdirigent d'ERC va dir que ara "cal mirar Europa". "Hem de ser capaços de mobilitzar-nos, fer la mobilització més gran de la història de la humanitat i desbordar el món. Hem de desbordar les diplomàcies institucionals i fer que el món es posi al nostre costat", va dir. La idea d'una gran mobilització d'abast europeu, que s'espera poder definir juntament amb un full de ruta de l'independentisme per aquesta legislatura, va ser ràpidament avalada per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.