«No puc tornar el meu pare a la vida però la cursa contra el càncer de pàncrees ajudarà a moltes famílies»

Chelo Fernández és la impulsora de la cursa solidària pel càncer de pàncrees que es farà el pròxim 4 de novembre a Terrassa

Chelo Fernández, impulsora de la Cursa de les Ciutats a Terrassa.
Chelo Fernández, impulsora de la Cursa de les Ciutats a Terrassa. | Anna Mira
26 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:45h
Chelo Fernández, de Terrassa, ha fet de la pèrdua del seu pare un motiu de lluita per la investigació del càncer de pàncrees. El pròxim diumenge 4 de novembre Terrassa serà la primera ciutat de Catalunya que se suma a la iniciativa Cursa de les Ciutats Contra el Càncer de Pàncrees. LaTorre ha parlat amb ella per conèixer tots els detalls de la cursa.

- Terrassa és la primera ciutat de Catalunya que acull aquesta cursa, com s'ha gestat l'organització?

- El 2007 el meu pare va morir de càncer de pàncrees i després d'uns anys molt durs em vaig proposar fer alguna cosa. Aleshores de casualitat vaig topar-me amb la iniciativa de la Cursa de les Ciutats i em vaig posar a treballar per lluitar contra aquesta malaltia que no té cura.

- Per això les inscripcions es destinen íntegrament a la investigació?

- Sí, i això és molt important. El 100% del cost de la inscripció es destinarà directament a projectes concrets per investigar la malaltia. L'objectiu és augmentar l'esperança de vida dels malalts de càncer, ja que actualment el 95% dels pacients moren i el 5% restant, tot i que superen els 5 anys de vida, en molts casos també acaben morint pel mateix càncer.

- Què significa per a vostè que el dia 4 de novembre Terrassa corri pel càncer de pàncrees?

- És una satisfacció molt gran. Fa més de dos anys que treballo, des de zero, per tirar endavant aquesta cursa i que el màxim de gent possible pugui col·laborar-hi. D'alguna manera és un homenatge al meu pare. Sé que no el puc tornar a la vida però em fa feliç ajudar a altres famílies.

- Amb quants inscrits compten?

- Ja superen el miler però per qüestions de seguretat de la cursa segurament haurem de tancar les inscripcions.

- A banda de Terrassa, a quines ciutats també es farà?

- El mateix dia, la cursa també es correrà a les ciutats d'Alacant, Las Rozas (Madrid), Milà i Bolonya (Itàlia) i el 25 de novembre a Vilamartín de Valdehorras (Ourense). La idea és que totes les ciutats que vulguin puguin organitzar aquesta cursa per aconseguir sumar el màxim de diners per a la investigació.

La iniciativa està organitzada per l'Asociación Cáncer de Páncreas (ACANPAN) i l'Asociación Española de Pancreatología (AESPANC) i a Terrassa la cursa de 5 km tindrà sortida i arribada a la plaça Nova. A més a més, aquest dijous 25 d'octubre es fa un entrenament obert a càrrec del corredor i padrí de la cursa, Jaume Leiva, pel mateix recorregut que el de la cursa.
 

Presentació de la primera Cursa de les Ciutats Contra el Càncer de Pàncrees. Foto: Aj. Terrassa