La Moncloa porta al TC la reprovació del rei perquè «és un nou intent de proclamar la república»

El govern espanyol desoeix el Consell d'Estat perquè considera que la resolució del Parlament és una "falta de respecte" a la monarquia

El rei Felip VI i Pedro Sánchez, a la desfilada del Dia de la Hispanitat
El rei Felip VI i Pedro Sánchez, a la desfilada del Dia de la Hispanitat | Ministeri de Defensa
26 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:44h
El govern de Pedro Sánchez tirarà pel dret i portarà la petició d'abolició de la monarquia aprovada pel Parlament al Tribunal Constitucional. Ho farà malgrat que el Consell d'Estat no ho aconsella en tractar-se d'una declaració política. Tenint en compte que es tracta d'un òrgan consultiu i que, per tant, els seus dictamens no són vinculants, la Moncloa ha decidit ignorar-lo i, "per sentit d'Estat", posar la resolució impulsada pels comuns i aprovada pels independentistes en mans de la justícia. Així ho ha anunciat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, després de la reunió del Consell de Ministres, que aquest divendres s'ha celebrat a Sevilla.

Celáa ha basat la decisió del govern en una argumentació dura contra la iniciativa del Parlament. Al seu judici, aquesta reprovació impulsada per Catalunya en Comú Podem -grup no independentista- és "inconstitucional" i suposa un "nou intent del Parlament d'iniciar un procés unilateral que desemboqui en la proclamació d'una hipotètica república". La portaveu ha insistit que malgrat que el Consell d'Estat hagi conclòs que la resolució "no constitueix objecte idoni per a la seva impugnació", el govern considera que es tracta d'un "greu atemptat al principi de lleialtat institucional", "degrada" la forma política en què es constitueix l'Estat és una "falta de respecte a la més alta magistratura de l'Estat". 

La portaveu del govern de Sánchez ha afegit que no consideren "adimissible l'intent d'abolir la monarquia i atacar injustificadament la figura del rei", amb la qual cosa, ha dit, creuen que es produeix una "extralimitació en les funcions" que correspon al Parlament. "La figura del cap de l'Estat és inviolable i no ha de ser objecte de disputa partidària en una cambra autonòmica", ha sentenciat Celáa.

L'informe del Consell d'Estat, avançat per La Vanguardia, considera que un debat polític "no està subjecte a límits materials que impedeixin manifestar opinions contràries a la Constitució" i que, per tant, no es pot privar una "assemblea representativa com és el Parlament de la capacitat per expressar la seva disconformitat" amb la monarquia. Celáa ha dit que el govern de Pedro Sánchez respecta la conclusió del Consell i l'agraeix, però que no el comparteix. La Moncloa va anunciar el mateix 11 d'octubre que es va aprovar la resolució que emprendria accions legals en considerar-la "inadmissible".

Cap pla per modificar el delicte de rebel·lió

Sobre la presentació dels escrits d'acusació de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat en el termini d'una setmana un cop el Suprem ha obert judici oral contra els processats per l'1-O, la portaveu del govern espanyol ha argumentat que no donarà cap tipus d'instrucció i que aquests dos organismes treballen "amb estrictes arguments jurídics". Celáa també ha assegurat que el govern espanyol no té cap pla per modificar el delicte de rebel·lió, una proposta que va llançar Sánchez abans de la moció de censura a partir de la qual va arrabassar la presidència a Mariano Rajoy.

Manté la celebració d'un Consell de Ministres a Barcelona abans de finals d'any

Malgrat aquesta resposta judicial a la resolució sense efectes aprovada pel Parlament, el govern espanyol manté la seva previsió de celebrar una reunió del Consell de Ministres a Barcelona abans de finals d'any. Amb tot, Celáa no ha aclarit si Sánchez res reunirà amb el president Quim Torra.
Arxivat a