Llum verda per a la multiconsulta de Colau

La votació s'ha fet amb caràcter personal i ha quedat avalada amb 19 vots a favor, 14 abstencions i vuit vots en contra, tot i que el mecanisme de participació no es podrà fer en aquesta legislatura

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d'alcalde al ple de Barcelona
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d'alcalde al ple de Barcelona | ACN
26 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:43h

La multiconsulta finalment tirarà endavant. Tot i que no serà durant aquesta legislatura, el gran projecte d'Ada Colau té llum verda per continuar, tal com s'ha aprovat aquest divendres al ple de l'Ajuntament de Barcelona. La multiconsulta ha estat avalada per la majoria dels regidors, concretament amb 19 vots a favor, vuit vots en contra i 14 abstencions. 

El fet que la votació hagi estat nominal -no per grup, sinó que cada regidor ha pogut escollir el sentit del seu vot- ha garantit el suport necessari, principalment de Barcelona en Comú, ERC, la CUP i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé. La majoria de representants del PSC i del PDECat s'hi han abstingut, i els vots contraris han recaigut principalment en Ciutadans i el PP. De fet, aquest últim partit ha denunciat que la multiconsulta s'hagi donat per bona quan només ha tingut el suport per majoria simple, i ha reclamat una majoria qualificada. 

Aquesta és la segona vegada que la multiconsulta es porta al plenari barceloní. Primer va ser el 10 d'abril d'aquest mateix any, quan va ser tombada per la major part dels vots de l'oposició, al temps que també va ser tombat el projecte del tramvia, un dels grans emblemes de mandat de l'alcaldessa. La principal diferència, però, és que aquest mecanisme de participació ciutadana ha aconseguit sobreviure per la via legal. Segons un informe dels serveis jurídics de l'Ajuntament, es podia revocar la decisió del 10 d'abril i obrir la porta a reconsiderar-la. El fet, segons aquest informe, és que els grups municipals només hi podien votar en contra si les preguntes plantejades no s'adequaven a allò que establia el reglament de participació ciutadana. 

Ara, però, això prospera i la multiconsulta a l'Ajuntament de Barcelona camina endavant, tot i que serà durant la propera legislatura. Si es manté el compromís per a la multiconsulta, es preguntarà als ciutadans sobre la municipalització de l'aigua i el possible canvi de nom de la plaça Antonio López, que passaria a dir-se Idrissa Diallo. 

El punt de la tensió

De fet, la multiconsulta ha estat el primer i principal punt de tensió al ple de Barcelona. Ha estat, concretament, la qüestió que més ha motivat les crítiques envers l'alcaldessa, a qui bona part de l'oposició ha acusat de manca de projecte i electoralisme. 

Aquest projecte, han esgrimit des del PDECat, va ser una promesa de Colau, i que ella mateixa va tirar endavant "sense haver resolt els dubtes ni fer pedagogia" amb la resta i la ciutadania. "Han utilitzat les entitats i han jugat amb els sentiments de les persones", han denunciat, al temps que han constatat, aquest divendres, el que resulta ser un "fracàs de mandat" agreujat per la "manca de diàleg".

El PDECat era el grup que més expectatives havia donat per ajudar en l'aprovació del mecanisme, tot i la seva intervenció ha resultat considerablement punyent, en comparació amb la del PSC, que ha posat l'accent en els aspectes legals. "Avui el secretari general presenta un informe on diu que calen arguments jurídics per votar en contra", han esgrimit els socialistes, que així han justificat el seu canvi de vot. En qualsevol cas, però, han volgut deixar molt clar que la seva postura és "crítica" amb la del govern que, segons han recordat, "no té competència sobre la municipalització de l'aigua". 

Els dubtes legals sobre la multiconsulta han estat també cavall de batalla de Ciutadans i el PP, els dos únics partits que han votat íntegrament en contra. "Votarem en contra, però no perquè no siguem partidaris de les consultes ciutadanes", ha explicat el partit taronja, sinó per la despesa d'un milió d'euros que l'Ajuntament de Barcelona té previst gastar, només, han remarcat, per consultar sobre el canvi de nom d'un carrer i la gestió de l'aigua. Respecte d'aquest últim punt, han recordat que "cap consulta pot afectar un contracte de gran importància", i han retret que Colau segueixi acumulant "fracassos polítics". Pel que fa al PP, ha demanat a l'alcaldessa que deixi de marejar i plantegi una consulta amb "seguretat jurídica" i "competència". 

No demorar-la més

Malgrat que la multiconsulta es preveu per a la propera legislatura, ja que el reglament diu que no es pot fer a menys de sis mesos de les eleccions municipals, tant ERC com la CUP han demanat que no es deixi com una proposta "congelada". Els republicans han donat suport a la votació "en consonància i coherència" amb allò que ja van mostrar durant el plenari d'abril, tot i que no s'han estat de criticar "les formes i el fons", i han manifestat un temor: "No podem deixar de dir que la congelació de les consultes ens sembla una mala notícia".

Així mateix, la CUP ha apressat el govern de Colau perquè "comenci a treballar per la gestió pública de l'aigua", ja que és un "dret dels veïns de la ciutat".

Canvis "que han arribat per quedar-se"

La regidora de Participació, Gala Pin, ha celebrat el resultat de la votació i ha afirmat que "avui i aquí acaba guanyant la ciutat de Barcelona" perquè les multiconsultes "han vingut per quedar-se". "Avui votem si s'ha de consultar, i avui també tenim un missatge per a Agbar", ha avisat durant el seu torn d'intervenció. Dirigint-se a la companyia que gestiona l'aigua a la ciutat, ha dit: "Finalment, la bona gent i la democràcia acaba guanyant". 

Sensiblement satisfeta, Colau ha finalitzat el debat assegurant que aprovar la multiconsulta és una "mesura molt important" que demostra com, a partir d'ara, els barcelonins "podran participar en votacions més enllà de cada quatre anys". L'alcaldessa, però, també ha fet autocrítica, i ha lamentat que, com passa "massa sovint", les institucions "van tard", tot i que també s'ha alegrat que finalment s'hagi pogut portar a terme la proposta, fins i tot quan hi ha hagut "pressions". "Avui s'aproven canvis estructurals que han vingut per quedar-se", ha sentenciat.