El Fòrum Cívic incorpora Fachin, Talegón, Baños i Gabriela Serra

El president Quim Torra signarà aquest matí el decret amb tots els noms dels membres

Gabriela Serra, amb Carles Puigdemont al Parlament
Gabriela Serra, amb Carles Puigdemont al Parlament | Adrià Costa
26 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:47h
Lluís Llach ha revelat aquest matí els 13 primers integrants del consell assessor del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, que es va presentar dimarts la Parlament. En una segona fase, la setmana que ve, es faran públics la resta de membres. Ho ha fet en una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio.

Entre aquests noms, s’han confirmat els que ja va avançar NacióDigital: Albano Dante Fachin, exdiputat de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) i impulsor de la plataforma Som Alternativa; Àngels Martínez, companya de grup parlamentari de Fachin en l'anterior legislatura; Gabriela Serra, que també va ocupar un escó entre el 2015 i el 2017, en aquest cas des del banc de la CUP, i Beatriz Talegón, exdirigent de les joventuts del PSOE i partidària del dret a l'autodeterminació, posició que defensa des dels mitjans de comunicació i en actes arreu del país.

A més, hi haurà Montserrat Palau, exdiputada i professora de la universitat Rovira Virgili; Carmina Castellví, exdiputat de Junts pel Sí; Jaume López, professor de la UPF; Albert Noguera, professor de la Universitat de València; Jordi Domingo, jurista; Antonio Baños, exdiputat de la CUP; Marta Rovira i Martínez, directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, i Miquel Puig.

El president Quim Torra signarà aquest matí el decret amb tots els noms dels membres del consell assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent.

"Ampli ventall"

A l'entrevista, Llach ha explicat que ha intentat que els membres representin un "ampli ventall" i que hi hagi "la part cívica, social i de debat constituent". El president del consell assessor ha assegurat que el projecte "no vol dir mentides" i vol adequar el llenguatge al seu valor. En aquest sentit, ha insistit que un procés constituent només es pot fer des del Parlament i que, per tant, la seva intenció no és iniciar aquest procés sinó promoure un debat per "repensar" el país.

L'objectiu és, segons Llach, impulsar i no dirigir. "Si del debat surt que el que convé és el federalisme, em sentiré fotut però serà la voluntat de la gent. El que no tenim excusa és per no repensar-nos", ha argumentat.

Llach també s'ha dirigit als partits independentistes per demanar-los que "no facin passar més pena" i que vehiculin la "força immensa" que els ha donat la societat. En aquest sentit, ha afirmat que els polítics tenen una gran sort, que "malgrat els disbarats que s'estan fent continuen tenint una massa crítica favorable a l'1-O, al 3-O i al 27-O".

Finalment, Llach ha considerat que el país s'haurà de "plantar" quan hi hagi una sentència sobre l'1-O, sigui quina sigui. Serà llavors, segons el president del consell assessor, el "momentum" i ha afegit que el país no ho ha de suportar.