Òmnium exigeix al govern espanyol que expulsi Vox del judici de l'1-O i no avali «l'extrema dreta»

Marcel Mauri recorda a Pedro Sánchez que la llei del ministeri fiscal permet apartar aquesta acusació popular

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri | Aida Morales
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:57h
Perquè el govern espanyol "deixi d'anar de la mà de l'extrema dreta" i demostri una postura diferent de la que presumia el PP, calen passes fermes en aquesta direcció. Davant d'aquest escenari, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha anunciat que la defensa de Jordi Cuixart, amb el suport de l'entitat sobiranista, ha presentat un recurs al Tribunal Suprem perquè s'expulsi el partit polític Vox del seu paper com a acusació popular. 

Segons Mauri, el govern espanyol ja no té excusa i, a més, té la possibilitat d'impedir que Vox desenvolupi un paper "fraudulent i electoralista" com a acusació popular al judici per l'1-O. "L'estat espanyol ha demostrat que controla els tempos i els continguts del que diu la justícia espanyola", ha destacat el vicepresident d'Òmnium en referència a les paraules de la vicepresidenta de l'executiu central, Carmen Calvo, aquest dijous. "Abans que s'hagués anunciat el tancament de la instrucció", ha recordat Mauri, Calvo ja havia anunciat quin dia era el màxim per presentar els escrits d'acusació de la Fiscalia i de l'advocacia de l'Estat. 

Davant d'això, ha afirmat, i com que es tracta d'una "qüestió política", ha asseverat, Òmnium demana al govern espanyol que retiri el partit d'extrema dreta del judici, tal com li permet la llei del ministeri fiscal: "No fer-ho, indica la manca de voluntat de solucionar el conflicte que tenim sobre la taula". 

Mauri ha assegurat que hi ha "moltíssimes proves del comportament d'aquest partit polític" i de "com hauria utilitzat aquesta causa pels seus interessos electorals". "Això és inadmissible", ha indicat, i malgrat que ha reconegut que aquest recurs es podria haver presentat abans, també ha explicat que serà en els propers dies quan es desenvolupa el període perquè les acusacions puguin presentar la seva petició de pena.

Ús partidista de l'acusació popular

Segons el recurs de la defensa de Cuixart, l'actitud de Vox va contra "de multitud de tractats internacionals de defensa dels drets humans i contra la discriminació", subscrits també per l'estat espanyol. Això es va fer encara més evident durant l'acte del passat 7 d'octubre a la plaça de braus de Vistalegre de Madrid, asseguren, i mantenen que el partit busca "disposar d'un altaveu mediàtic" des de la sala del judici per "difondre el seu ideari". 

Respecte d'aquesta última decisió legal, l'entitat sobiranista també ha assegurat que hi ha "coordinació jurídica" amb tots els advocats dels presos polítics i exiliats, que comparteixen el seu posicionament.
 

Recurs de la defensa de Cuixart per demanar l'expulsió de Vox by naciodigital on Scribd