Rato ingressa a la presó pel cas de les targetes «black»

L'exministre i expresident de Bankia demana "perdó a la societat" abans d'entrar a Soto del Real

Rodrigo Rato, sortint dels jutjats
Rodrigo Rato, sortint dels jutjats | Europa Press
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:22h
Rodrigo Rato ja és a la presó. L'exministre i expresident de Bankia s'ha lliurat a les autoritats en compliment de la sentència de l'Audiència Nacional pel cas de les targetes "black". Malgrat que Rato va al·legar que volia recórrer al Tribunal Constitucional, l'Audiència el va avisar que s'havia de presentar voluntàriament al centre penitenciari que hagi escollit aquest dijous, amb l'objectiu de complir els 4 anys i 6 mesos de condemna.

Segons l'Audiència Nacional, ha de ser -en qualsevol cas- el Tribunal Constitucional qui pot suspendre l'execució de la sentència, en funció de si valora que hi pot haver una vulneració de drets fonamentals. Sobre aquesta decisió també estava d'acord la Fiscalia, que va emetre un informe en el mateix escrit. 

Abans d'entrar al centre penitenciari de Soto del Real, Rato ha mostrat penediment: "Demano perdó a la societat", ha expressat. També s'ha disculpat davant "aquelles persones que hagin resultat afectades o decebudes" pels seus actes. També ha agraït en nom d'ell i de la seva família les mostres de suport que afirma haver rebut en els dies previs a l'ingrés a la presó. 

El Suprem ja va confirmar la pena

La sala segona del Tribunal Suprem ja va confirmar, el passat 3 d'octubre, la condemna imposada a Rato per un delicte continuat d'apropiació indeguda en el cas de les targetes "black". La sentència de l'alt tribunal ratificava les línies mestres de la resolució de l'Audiència en el sentit que Rato "va mantenir i ampliar un sistema pervertit des del seu origen" d'on va extreure 12 milions d'euros. A part de Rato, hi ha 63 condemnats més en el sí de la trama, amb penes d'entre quatre mesos i quatre anys i sis mesos.

L'expresident de Bankia, però, és el condemnat amb penes més altes, després del ja difunt expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, a qui l'Audiència Nacional havia condemnat a 6 anys de presó. 

Altres condemnats pendents d'entrar

Set condemnats més havien sol·licitat també que se'ls suspengués l'entrada a la presó però l'Audiència Nacional ho va rebutjar dimarts. Es tracta de Jorge Gómez Moreno, José María de la Riva, Francisco Baquero, Gonzalo Martín Pascual, Francisco José Pérez i Miguel Ángel Abejón, que tenen per ingressar com a molt fins al 26 d'octubre. En el cas de l'exvicepresident de Caja Madrid José Antonio Moral Santín –que també ho havia sol·licitat- el tribunal li dona fins al dia 29 d'octubre. 

L'únic recurs que queda pendent de resoldre és el de Rubén Cruz, que ha presentat un recurs demanant que es suspengui la pena per un tema de salut i s'està pendent de rebre l'informe mèdic. 

Pel que fa a Rodolfo Benito, que també havia sol·licitat la suspensió dilluns com Rato, va ingressar a la presó el dimarts. En el cas d'Antonio Romero, el tribunal ha aplaçat l'ingrés per un tema familiar i li dona 10 dies a partir del 30 d'octubre.