El PSOE amplia el seu avantatge com a primera força i Cs avança el PP

El CIS indica que Pablo Casado no pot fer remuntar els populars, mentre que ERC consolida la tendència a l'alça i el seu lideratge polític a Catalunya

Pedro Sánchez, aquesta setmana, al Congrés.
Pedro Sánchez, aquesta setmana, al Congrés. | ACN
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:43h
La presidència de Pedro Sánchez està sent un estímul clar per a les expectatives electorals del PSOE. El baròmetre del CIS de l'octubre, fet públic aquest dijous, indica que els socialistes creixerien fins al 31,6% dels vots, més de deu punts per sobre de la segona força, que seria Cs (21%). En canvi, el PP cauria fins al 18,2% i Units Podem i les seves confluències recuperarien cert terreny, fins al 17,3%.

El baròmetre del setembre ja atorgava el 30,5% dels vots als socialistes, mentre que deixava el PP clarament per darrere, amb el 20,8%. Tot i això, en el primer CIS després que Pablo Casado s'erigís com a líder popular, el seu partit prenia efímerament el segon lloc a Cs, que es quedava amb el 19,6% dels suports. Al seu torn, Units Podem i les seves confluències quedaven lleugerament per darrere, sumant entre totes les candidatures el 16,1% dels vots.

Això no vol dir que la gestió de Sánchez sigui especialment valorada. Tan sols un 13,6% dels enquestats creu que és bona o molt bona, mentre que un 39,5% la considera regular i un 39%, dolenta o molt dolenta. Tot i això, només el 15,3% creu que Casado ho faria millor, un 17,7% opina que Albert Rivera seria millor president i un 9,8% té més confiança en Pablo Iglesias.
 
PROJECCIÓ DE VOT DEL CIS D'OCTUBRE I RESULTAT ELECCIONS ESTATALS DEL 2016
 
 
Cap líder genera confiança

Igualment, Sánchez tan sols inspira força o molta confiança al 24,7% dels enquestats, mentre que en genera poca a un 40,3% i gens a un 32,2%. Casado, però en genera una mica només al 13,6%. Entre els quatre dirigents, de fet, Sánchez és el preferit per ser president per un 25,8% dels enquestats, per davant de Rivera (16,9%), Casado (10,8%) i Iglesias (10,6%).

Pel que fa a Catalunya, ERC es consolidaria com a primera força, com ja apuntaven els anteriors baròmetres, però amb una clara tendència a l'alça, aconseguint el 4,3% dels suports a tot l'Estat (en les darreres eleccions estatals, es va quedar amb el 2,6% i el darrer CIS li pronosticava un 4,1%). En canvi, En Comú Podem, que el 2016 va ser primera força a Catalunya amb el 3,6% total, obtindria ara el 3,2% dels suports. Al seu torn, el PDECat es quedaria amb un 1,4% dels vots, per sota del 2% assolit fa dos anys i de l'1,9% que li pronosticava el baròmetre del setembre.

Vox segueix estancat

Quant a les forces ara extraparlamentàries que aspirar a obtenir representació, el CIS no preveu massa canvis respecte el mes passat, malgrat que les enquestes es van fer els dies a l'entorn dels quals Vox va fer el seu gran acte a Vistalegre -de l'1 al 9 d'octubre, també quan feia un any de l'aniversari del referèndum-. De fet, la formació ultra perdria una dècima, de l'1,4% a l'1,3%, situant-se encara per darrere del Pacma, que manté el pronòstic de l'1,6%. 

Aquesta és la segona entrega del polèmic nou format dels baròmetres del CIS. A diferència del que ocorria abans de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, aquestes enquestes només incloïen projecció de vot cada tres mesos, mentre que ara ho fan mensualment. Tot i això, ho fan sense cuinar els resultats, tan sols basant-se en la intenció directa de vot i la simpatia per als partits, una simplificació que ha estat criticada per nombrosos experts en demoscòpia. En aquest cas, el baròmetre inclou també la valoració dels membres del govern espanyol i dels líders polítics.

Valoració dels ministres

Pel que fa als ministres, cap aprova, però els més valorats són els titulars de Ciència, Pedro Duque (4,56); Interior, Fernando Grande-Marlaska (4,42); i Afers Exteriors, Josep Borrell (4,4), els quals superen a Sánchez (4,16). En canvi, els que obtenen pitjor nota són els ministres d'Indústria, Reyes Maroto (3,48); de Justícia, Dolores Delgado (3,53); i d'Agricultura, Luis Planas (3,7). Tot i això, molts d'ells tenen uns índexs de coneixement baixíssims, com els mateixos Planas (11,1%) o Maroto (13,9%), o la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo (13,1%). En canvi, els únics a qui coneix més de la meitat dels enquestats són Borrell (57%) i Duque (55,3%).

Quant als líders de partits -i excloent aquells que són coneguts per menys d'un 10% dels enquestats-, el més valorat és el líder de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, amb un 4,75, seguit pel líder d'IU, Alberto Garzón (4,08), qui ja queda per darrere de Sánchez (4,16). En canvi, tanquen la classificació el portaveu d'ERC, Joan Tardà (3,12), Casado (3,25) i Iglesias (3,29). Rivera obté un 3,8.