Sánchez eleva el to contra l'independentisme i «actuarà» si es torna a la unilateralitat

El president del govern espanyol sosté que en la legislatura passada es va actuar de forma "antidemocràtica" i defensa el recurs al TC contra el Parlament per haver demanat l'abolició de la monarquia

Pedro Sánchez, al Senat
Pedro Sánchez, al Senat | ACN
23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:06h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet aquest dimarts a la tarda una intervenció especialment dura contra l'independentisme en la sessió de control celebrada al Senat. Sánchez ha assegurat que els partidaris de l'estat català van dur a terme accions "antidemocràtiques" en l'anterior legislatura -especialment des dels plens de desconnexió dels dies 6 i 7 de setembre fins a la declaració de la independència "imposada a tots els catalans"- i ha indicat que "actuarà si es persisteix en l'error" en cas que es torni a la unilateralitat. Sense esmentar-lo, ha rememorat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que va ser aprovat pel PSOE, Ciutadans i el PP, en aquell moment al poder.

Sánchez, en resposta a Quim Ayats, senador d'ERC, ha insistit que l'independentisme no té "majoria social" -malgrat disposar de majoria al Parlament- i ha destacat que ara toca parlar de "convivència". "Quants no referèndums més s'han de fer? Quantes eleccions? Un altre referèndum il·legal més? Necessiten pedalar en la roda de la frustració d'un debat que no és el majoritari? La prioritat no és la independència, és la convivència. Plantegen debats artificials com el de la reprovació de Felip VI", ha reflexionat el líder del PSOE. La pregunta específica d'Ayats es referia, precisament, a la moció aprovada al Parlament en la qual es demanava l'abolició de la monarquia espanyola.

El president del govern espanyol ha indicat que la iniciativa de portar al Tribunal Constitucional (TC) el text parteix de la Moncloa, no de la Casa Reial. "S'ha fet per pur convenciment", ha assegurat Sánchez, que fins i tot ha posat en dubte que ERC i l'independentisme siguin bons representants del republicanisme. "Tinc molt clar que el republicanisme casa malament amb la transgressió del trencament irregular de la legalitat", ha assegurat el líder del PSOE després que el senador d'ERC li recordés que, en campanya interna per liderar el partit, va flirtejar amb el republicanisme.