VÍDEO Josep Tarradellas: «Catalans, ja soc aquí!»

Avui fa 41 anys que el president de la Generalitat tornava de l'exili

23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:31h
Tarradellas, el dia que fou investit president de la Generalitat
Tarradellas, el dia que fou investit president de la Generalitat | Arxiu ND/MHC
Un 19 de gener de l'any 1899 naixia a Cervelló, al Baix Llobregat, el 125è president de la Generalitat, Josep Tarradellas i Joan. Va morir a Barcelona el 1988.

Vinculat a moviments independentistes des de ben jove, Tarradellas va participar a la fundació d'ERC i fou diputat al Congrés i col·laborador dels presidents Francesc Macià i Lluís Companys. De fet, va ser conseller de Governació, de Sanitat, de Serveis Públics, d'Economia, de Cultura, i finalment conseller primer. Durant la guerra va ser responsable d'indústries de guerra.

Tarradellas es va exiliar i el 1954 va ser escollit president de la Generalitat. Va mantenir viva la institució i en la fase final del franquisme va intensificar la relació amb l'oposició a Catalunya. El president va acordar amb Adolfo Suárez restituir la Generalitat i va ser-ne nomenat, d'acord amb la legalitat espanyola, el 1977, abans que es promulgués la Constitució Espanyola i l'Estatut.

Avui es commemora el 41è aniversari del seu retorn, el 23 d'octubre de 1977. Podeu recuperar el mític "Ja soc aquí!" i el seu discurs en aquest vídeo així com la trama del seu retorn en aquest reportatge