Els comuns cessen el coordinador del grup parlamentari per la crisi interna

La direcció de Catalunya en Comú Podem aparta Marc Grau després que el sector sobiranista hagi redactat un manifest contrari al rumb fixat per Colau

Marc Grau, en una imatge d'arxiu
Marc Grau, en una imatge d'arxiu | Jordi Jon Pardo
22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 23:05h
La direcció de Catalunya en Comú Podem ha destituït Marc Grau com a coordinador del grup parlamentari. La decisió ha estat oficialment comunicada aquesta mateixa nit per la presidenta del grup, Jéssica Albiach, que ha argumentat que Grau, que forma part del sector sobiranista del partit, ha "perdut la confiança" dels diputats del grup. El cessament es produeix el dia abans en què aquest sector crític amb el rumb d'Ada Colau presenti públicament la plataforma amb la qual reivindiquen un retorn als valors fundacionals del partit.

Albiach explica en el missatge enviat a través de Telegram a l'executiva de Catalunya en Comú que aquesta decisió s'estava "meditant" des de feia temps i que s'han vist "obligats a fer-la efectiva després d'haver exhaurit tots els intents d'arribar a una solució mediada". Tant la direcció de Colau com ICV havien proposat el cessament de Grau i els diputats Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, portaveu de Catalunya en Comú Podem, no han avalat aquesta decisió que formalment ha estat comunicada per la presidenta del grup. Tots dos són dos dels rostres que han plantat un pols a la direcció de Colau. De fet, Nuet havia intentat mediar per evitar el cessament i estava elaborant una contraproposta per frenar-lo. 

"En cap cas aquest cessament s'ha realitzat per cap discrepància política, sinó com una necessitat evident per millorar els mecanismes de gestió interna, agilitzar la presa de decisions i fer-la més transparent", ha dit Albiach. El cessament es produeix, però, el dia abans que el sector sobiranista del partit presenti el manifest en el qual assegura sentir-se "orfe" dins de Catalunya en Comú perquè considera que el partit s'ha allunyat del "sobiranisme desacomplexat" i posa en risc la pluralitat interna. 

En l'estira i arronsa amb la direcció del partit per intentar evitar l'acomiadament de qui també va ser coordinador d'En Comú Podem al Congrés durant l'etapa de Xavier Domènech, el sector sobiranista havia demanat un "acord global" per resoldre la situació buscant un nou rol per a Grau. La mediació, però, no ha donat fruits. La direcció del partit, a través del seu coordinador general, Ramon Arnabat, ha assegurat aquest dilluns que Alamany està ratificada com a portaveu. Veus dels sobiranistes dels comuns asseguren, però, que se l'està "convidant" a marxar.