Ciutadans, el desencís dels moderats

La sortida de Carolina Punset i les crítiques de Manuel Conthe -que continua mostrant-se "simpatitzant" del partit taronja- són un toc d'alerta a Albert Rivera

22 d'octubre del 2018
Actualitzat el 23 d'octubre a les 19:00h
La fins ara eurodiputada de Ciutadans Carolina Punset.
La fins ara eurodiputada de Ciutadans Carolina Punset. | Europa Press
Les aigües de Ciutadans baixen esvalotades. Des del triomf de la moció de censura que es va endur el govern de Mariano Rajoy i, de pas, molts somnis i expectatives de glòria per a Albert Rivera i Ciutadans, el partit taronja pateix per trobar un to que no delati nerviosisme. Aquest cap de setmana, esclatava una crisi de manera sorollosa. L'eurodiputada Carolina Punset, filla de l'exministre d'UCD Eduard Punset, va anunciar la seva marxa del partit. La parlamentària europea porta més de dos anys desmarcada de la direcció de Rivera i va abandonar l'executiva el 2016. Més recentment, havia abandonat Ciutadans el seu actual company, Alexis Marí, exdiputat de Cs al País Valencià.

La sortida de Punset coincideix en el temps amb les crítiques que ha anat expressant públicament un dels economistes considerats propers al partit taronja, Manuel Conthe. El seu cas és molt diferent, però força indicatiu de cert refredament en sectors de la societat civil envers la marca política d'Albert Rivera. Exsecretari d'Estat d'Economia en el darrer govern de Felipe González, expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el seu cas exemplifica la seducció inicial causada pel partit de Rivera en una franja del món econòmic.

Manuel Conthe: "Que jo era l'economista de Ciutadans va ser una il·lusió òptica"

En declaracions a Nació Digital, Conthe -que es defineix com "un socialdemòcrata liberal"- explica la seva relació amb Ciutadans. A finals del 2015, va expressar la seva simpatia per Ciutadans enfront un PSOE "desconcertat" i un PP que patia una forta erosió.  En un primer moment, va aparèixer com l'economista del partit. Era quan Luis Garicano no havia aterrat en el prime rpla de la política. "Però això era una il·lusió òptica", explica Conthe: "Sempre he anat per lliure".

L'expresident del CNMV es proclama encara proper a Ciutadans: "Simpatitzo amb propostes del partit, però també critico les coses que no m'agraden". En les darreres setmanes, ja ho ha fet en diverses ocasions. Com quan Albert Rivera va defensar una reducció de l'IVA fins al 16%. També quan Rivera va criticar durament TVE per l'entrevista que el programa Informe Semanal va fer a Oriol Junqueras.
 
En el tuit, Conthe expressa que Ciutadans hauria de "demostrar conviccions més liberals". Per Conthe, "Junqueras és un home en presó preventiva, no ha estat condemnat", explica a Nació Digital. També ha censurat els atacs inquisitorials d'Arcadi Espada al magistrat Pascual Sala, expresident del Tribunal Constitucional, per mostrar la seva discrepància envers el delicte de rebel·lió.
 
Amb la mateixa llibertat, Manuel Conthe defensa la visita de Pablo Iglesias a Lledoners: "Que un dirigent polític pugui efectuar una visita a Junqueras em sembla bé i no hauria de generar cap escàndol". Conthe considera que "no hi ha delicte de rebel·lió, ni de lluny" pel que fa als dirigents sobiranistes, tot i que ja és molt crític amb el procés i considera que sí "podia haver sedició". L'expresident de la CNMV creu que "tots els nacionalismes són perniciosos perquè tenen molt de fenomen religiós. I això val pel nacionalisme català i basc, però també per un nacionalisme espanyol". 

El temps dirà si la sortida de Punset i, en un altre ordre, les posicions crítiques d'una personalitat de l'entorn taronja com Conthe són indicis d'una inflexió pel que fa a Ciutadans i poden suposar un inici de "divorci" de sectors liberals i centristes amb una marca que els havia seduït.