La direcció de Colau respon als crítics que Catalunya en Comú ja és sobiranista

El coordinador general, Ramon Arnabat, reivindica la pluralitat dels partits i convida a afrontar les discrepàncies internament

El coordinador general de Catalunya en Comú, Ramon Arnabat
El coordinador general de Catalunya en Comú, Ramon Arnabat | ACN
22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:35h
La direcció de Catalunya en Comú calibra a hores d'ara quina és la resposta que ha de donar davant el pols del sector sobiranista del partit, que aquest dimarts presentarà el manifest en el qual es declaren "orfes" amb l'actual rumb d'Ada Colau. De moment, la cúpula dels comuns ha donat una resposta de portes enfora evitant atiar el conflicte mentre, en paral·lel, segons ha pogut saber NacióDigital, treballa de portes endins per minimitzar l'impacte del moviment. "Ens estranya que es reivindiquin com a sobiranistes perquè així ho recull l'ideari que tenim", ha assegurat aquest dilluns el coordinador general de Catalunya en Comú, Ramon Arnabat, que tot i això ha convidat a debatre internament les discrepàncies.

El sector sobiranista dels comuns denuncia que, un any i mig després de la seva fundació, el partit s'ha allunyat dels seus valors fundacionals, que és víctima de "pactes de despatxos" i que hi ha un intent d'"homogeneïtzació". Arnabat, però, ha reivindicat que l'organització manté la seva pluralitat, que dins de l'espai hi caben federalistes i independentistes, i que l'organització va sortir "enfortida" després de les primàries per renovar els càrrecs de direcció. Malgrat tot, va ser després d'aquesta renovació que Xavier Domènech va anunciar la seva dimissió. La cúpula del partit lamenta haver conegut el manifest dels crítics amb la direcció "a través de la premsa" i ha demanat que el debat es faci "dins de l'espai de forma prioritària". 

Arnabat s'ha reivindicat a ell mateix com a una "mostra de la pluralitat" de l'espai perquè és un independent i ha insistit que els principis de Catalunya en Comú segueixen pivotant en el seu segell "sobiranista, posar per davant l'eix social i ser profundament democràtics". En tot cas, davant del pols plantejat pels crítics, assegura que no hi ha d'haver "cap problema" en discutir i debatre amb ells per arribar a acords.

"Tampoc sabem qui signa el manifest", asseguren des de la direcció

Amb tot, la direcció de Catalunya en Comú està ben alerta sobre qui avala el gest del sector sobiranista. "Tampoc sabem qui signa el manifest", ha assegurat Arnabat. Els crítics, però han enviat un comunicat aclarint que en cap moment han recollit signatures perquè "es tracta d’un text fundacional d'una nova plataforma dels comuns". Es tracta, insisteixen, d'un "punt de partida" per treballar en el canvi de rumb del partit que reivindiquen. Amb tot, la direcció interpreta que el fet de no recollir signatures és per no exhibir "debilitat" perquè tenen pocs suports.

Entenen que, de fet, els missatges publicats a Twitter per dirigents com Marc Parés o l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater són una prova que no compten amb els seus avals. Amb tot, els dos asseguren que no han signat perquè no s'ha demanat signatura a ningú" i, en el cas de Sabater, perquè no n'és promotora -no forma part orgànicament del partit-. Altra cosa és si avalen o no el moviment, fet que es visualitzarà en l'acte de presentació.