El PDECat referma el «no» als pressupostos de Sánchez i li exigeix «accions» concretes

El president de la formació, David Bonvehí, celebra els contactes amb Iglesias i demana al PSOE que vagi més enllà dels gestos

David Bonvehí, en roda de premsa
David Bonvehí, en roda de premsa | PDECat
22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:25h
El comitè nacional del PDECat s'ha reunit per primera vegada des de l'assemblea del mes de juliol, que va culminar amb l'arribada de David Bonvehí a la presidència de la formació. Hi han assistit la direcció executiva, els membres del Govern i els diputats a Madrid amb l'absència de Míriam Nogueras, vicepresidenta del partit, que ha assistit a la reunió convocada per Carles Puigdemont i Quim Torra a Waterloo per perfilar el Consell de la República.

Un dels aspectes que s'han tractat a la seu del PDECat és la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. La posició de la formació és que, "si no hi ha gestos i accions" en forma de proposta sobre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, la formació no farà costat als comptes. Pablo Iglesias va parlar ahir amb Puigdemont durant tres quarts d'hora, i el líder de Podem ja es va reunir divendres breument a Lledoners amb els presos polítics de les sigles nacionalistes. "Celebrem els contactes", ha destacat Bonvehí.

"La posició del PDECat, reafirmada en el comitè nacional, és que no hi ha novetats sobre els pressupostos. Mantenim el no", ha apuntat el president dels nacionalistes. Els consellers presents a la reunió, a banda, han traslladat que ja han començat els tràmits per presentar els comptes catalans. "Intentarem que s'aprovin", ha refermat Bonvehí, que ha volgut posar en valor el paper dels diputats nacionalistes al Congrés.

Encaix amb la Crida

"Volem que sigui un moviment aglutinador. El paraigua de la Crida seria bo perquè l'independentisme anés unit", ha reflexionat Bonvehí. "Continuem apostant perquè sigui creada en aquest sentit. Un cop dissabte hagi passat l'acte a Manresa, sabrem si és més un paraigua o concreten quin instrument serà", ha indicat el president del PDECat. A partir d'aquí, la comissió delegada -formada per ell, Nogueras, els presos i Lluís Puig- negociarà quin encaix té la formació nacionalista amb el nou instrument promogut per Puigdemont.

"L'encaix hauria de ser per moltes qüestions. Apostem perquè la Crida sigui un paraigua i, si no pot ser, i es converteix en un partit clàssic, el debat serà diferent. En aquest sentit, crec que està tot obert. És bo que el PDECat no hagi de decidir què ha de ser la Crida", ha ressaltat el dirigent independentista, que veu amb "empatia" i "respecte" el naixement de la formació. "El PDECat no té cap final. Si la Crida i el PDECat són un partit, amb la mateixa gent, segur que trobarem l'encaix", ha recalcat Bonvehí. L'escenari amb el qual es treballa és que a les municipals es presentaran amb la "fórmula i esperit" de Junts per Catalunya.

Càrrecs interns

Els dies 9 i 10 de novembre hi haurà eleccions internes per a la comissió d'economia, la d'ètica i el defensor de l'associat, unes votacions que estan pendents des de l'assemblea del mes de juliol. També es nomenaran les persones que lideraran les sectorials, que ara són setze i que tenen l'encàrrec de perfilar la doctrina ideològica del partit. En l'entrevista a NacióDigital publicada ahir al vespre, Bonvehí assenyalava que després de les municipals caldria fer una accelerada per determinar què pensa el PDECat més enllà del procés.