Els comuns sobiranistes se senten «orfes» amb el rumb de Colau

El manifest d'aquest sector de Catalunya en Comú, avançat per NacióDigital, es presentarà dimarts i compta amb el suport d'Elisenda Alamany, Joan Josep Nuet i càrrecs territorials i l'aval de Dolors Sabater

Elisenda Alamany, portaveu parlamentària dels comuns, en una reunió del partit
Elisenda Alamany, portaveu parlamentària dels comuns, en una reunió del partit | Flickr Catalunya en Comú
21 d'octubre del 2018
Actualitzat el 22 d'octubre a les 8:44h
Les turbulències dins de Catalunya en Comú creixen i agreugen la crisi interna. El sector sobiranista dels comuns presentarà aquest dimarts el manifest amb el qual pretenen empènyer la direcció d'Ada Colau a fer un canvi de rumb del partit,tal i com va avançar NacióDigital. La diagnosi és dura: asseguren que molts d'ells se senten "completament orfes" dins de Catalunya en Comú, on pesen els "pactes de despatx" i la voluntat "d'homogeneïtzació" del partit. El moviment, impulsat per diputats com Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, càrrecs territorials, alcaldies del canvi i membres del sector anticapitalista, també compta amb l'aval de l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, segons ha avançat TV3.

"Fins ara no hem estat capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals -negociacions entre aparells, replegaments, temptació d’'homogeneïtzació, pactes de despatx-", lamenta el sector sobiranista en el document que presentaran per advertir que l'espai s'està "empetitint" i perdent musculatura electoral a set mesos de les eleccions municipals. Afegeixen que l'objectiu era construir una "força del canvi" capaç de conquerir la centralitat amb noves polítiques i noves solucions i no "un partit tradicional". I és que aquest sector considera que des de la renúncia de Xavier Domènech el partit està comandat, en bona part, per la direcció d'ICV, que es va imposar de la mà de Colau a l'hora de dissenyar la nova cúpula.

La pluralitat, en "risc"

Els sobiranistes que han impulsat el moviment argumenten que el partit s'ha allunyat dels objectius fundacionals -que pivoten en el sobiranisme d'esquerres i la radicalitat democràtica- i que la pluralitat dins de l'espai està en "risc". Aquest allunyament consideren que arriba en un moment en què els comuns són "més necessaris que mai" per interpel·lar una majoria més àmplia de la societat amb l'objectiu de bastir una "nova Catalunya".

"Massa sovint s'ha deixat de reivindicar el sobiranisme, tot i ser un dels nostres valors originals", sostenen. Es reconeixen, asseguren, en el consens expressat l'1-O i el 3-O i defensen que Catalunya en Comú hauria de ser el motor d'un sobiranisme "progressista i feminista". "Necessitem un projecte sobiranista que dibuixi un país que valgui la pena ser viscut i aquí ens toca ser protagonistes", recull el manifest.
 
​La crisi interna que travessa el partit fa perillar candidatures unitàries com la de la ciutat de Badalona, on a les eleccions del 2015 la CUP, els comuns, Procés Constituent, Podem i entitats van forjar una aliança per desplaçar de l'alcaldia a Xavier García Albiol. Això explica per què Sabater hi dona suport. No és l'única ciutat on el desacord pot passar factura. En altres indrets com Girona, Sabadell o Cornellà els comuns podrien acabar presentant-se amb dues llistes diferents per falta de consens a l'hora de forjar aliances.

De fet, aquest dilluns també es presenta la candidatura Guanyem Girona, que aplegarà en una mateixa llista per a les municipals membres del sector sobiranista dels comuns, CUP, MES -fundat a partir d'una escissió del PSC i altres socialistes-, Pirates i altres moviments. Tot plegat, un moviment que fan sense l'aval oficial de Catalunya en Comú.