Iglesias i Junqueras fan pinya i situen la pressió de la negociació sobre Sánchez

Podem i ERC admeten que no es donen les condicions per negociar els pressupostos mentre la Moncloa no mogui fitxa davant uns empresonaments "injustos"

Pablo Iglesias, flanquejat per Jaume Asens i Lucía Martín, sortint de la presó de Lledoners
Pablo Iglesias, flanquejat per Jaume Asens i Lucía Martín, sortint de la presó de Lledoners | Albert Alemany
19 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 23:17h
"No voldria haver de tornar a la presó per parlar amb adversaris polítics". Amb aquesta afirmació amb to d'advertència al president del govern espanyol ha sortit el líder de Podem, Pablo Iglesias, de Lledoners després de més de tres hores de trobada amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la resta de presos polítics. Els dos dirigents feia quasi un any que no es veien les cares. El paradigma de l'excepcionalitat política és que el retrobament s'hagi produït en una presó. Una reunió que les dues parts admeten que ha estat carregada de complicitat i en la qual ha pesat més el debat i la diagnosi de la gravetat del moment que discussions rutinàries com la dels pressupostos. De la trobada dels dos líders n'ha resultat una exigència molt clara al president espanyol Pedro Sánchez: és a ell a qui li toca moure fitxa davant d'un empresonament que consideren injust i que curtcircuita qualsevol negociació. 

La visita d'Iglesias a Junqueras, que l'ha rebut acompanyat tambe de Raül Romeva, ja ha estat encaixada amb incomoditat pel govern espanyol, a qui la dreta espanyola acusa de tenir un pacte ocult amb els independentistes. Però l'exigència que se'n deriva colla encara més a un Pedro Sánchez que necessita el suport dels sobiranistes per mantenir-se a la Moncloa. Si no recull el guant, el risc és el de veure's abocat a convocar eleccions, un escenari que alguns membres del seu govern no veuen amb mals ulls tenint en compte que la campanya es faria onejant les mesures socials contemplades en els pressupostos. 

El camí d'instar la Fiscalia a retirar acusacions 

Els republicans han estat clars a l'hora de concretar que el que ha de fer el govern espanyol és "instar la Fiscalia" a retirar l'acusació de rebel·lió i a fer gestos si el que vol és una taula per negociar els pressupostos. Així ho ha dit el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que juntament amb el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, han acompanyat Junqueras i Iglesias en una taula on també s'hi han assegut el tinent d'alcaldia de Barcelona Jaume Asens i la diputada d'En Comú Podem Lucía Martín. El líder de Podem, en canvi, no ha verbalitzat directament que el gest de Sánchez hagi de ser el d'adreçar-se al ministeri públic. De fet, darrerament han assenyalat que el moviment més probable podria produir-se en l'escrit d'acusació que també haurà de presentar en breu l'advocacia general de l'Estat, una via que també ha estat apuntada pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès, però que tindria molt menys impacte processal.

Pablo Iglesias: "Nosaltres hem fet la nostra feina, ara li toca al govern espanyol fer la seva, negociar i moure's"

"Nosaltres hem fet la nostra feina, ara li toca al govern espanyol fer la seva, negociar i moure's", ha dit Iglesias amb gest seriós a la sortida de Lledoners. ERC ha subratllat que, com ja havia advertit, en cap cas Junqueras ha parlat de pressupostos perquè no es donen les condicions per negociar. "No seurem si el govern espanyol no fa un moviment de categoria respecte allò que és inaudit en una democràcia avançada, que és que homes i dones que no han comès cap delicte i als quals se'ls ha vulnerat els seus drets estiguin a la presó i a l'exili", ha insistit Tardà. 

Sense gestos, no hi haurà negociació dels comptes

Amb les declaracions taxatives que en aquest sentit ja havien fet els republicans, Podem ha admès públicament que "no es donen les condicions" per negociar els comptes fins que Sánchez, que és qui té la responsabilitat, mogui fitxa. Fonts d'ERC asseguren que en cap moment s'ha parlat ni dels pressupostos ni de mesures vinculades com pugui ser l'increment del salari mínim a 900 euros o la regulació de lloguers. Tot i això, Iglesias ha detallat que ha tractat amb Junqueras de qüestions polítiques, socials i també econòmiques. En declaracions a RAC 1, Asens sí que ha anat més enllà i ha afirmat que ERC "no ha descartat que variï el seu no" als pressupostos, una afirmació que els republicans asseguren que no s'ajusta a la conversa mantinguda a Lledoners. 

"És de l'esquerra espanyola amb qui més en comú tenim i entenen que el problema s'ha de resoldre políticament i la solució són les urnes", diuen des d'ERC

Més enllà de les versions contraposades sobre fins a quin punt s'ha parlat o no de pressupostos, Tant Podem com ERC, però, han posat l'accent en tot allò que els uneix més que en allò que els separa. "El nivell d'acord és ampli, estem molt a prop", ha dit Iglesias. "És de l'esquerra espanyola amb qui més en comú tenim i entenen que el problema s'ha de resoldre políticament i la solució passa per les urnes", diuen fonts coneixedores de la trobada.

De fet, el propi Tardà ha agraït l'empatia i la solidaritat demostrada per Podem en unes circumstàncies en què el govern de Sánchez no ha donat símptomes en cap moment de tenir intenció de visitar els presos. Tampoc d'autoritzar un referèndum del qual sí que se n'ha parlat a la trobada a la presó i que des d'ERC consideren "inevitable" per resoldre el conflicte polític. Iglesias ha traslladat, però, que aquest és un "repte" a treballar que Podem comparteix però que en aquests moments "no es dona l'escenari" perquè el PSOE hi doni suport.

Des de Lledoners, Iglesias i Junqueras s'han aliat per forçar Sánchez a alliberar-se de la llosa que li suposen les crítiques de la dreta espanyola -i internes al PSOE- i arriscar. "Si les persones es coneguessin més, s'odiarien menys. Estan presos per fer política i haurien d'estar en llibertat. Amb totes les dificultats que això implica", ha conclòs el líder de Podem a les portes d'una presó a la qual espera no haver de tornar.