La revisió de les llicències de terrasses amenaça els bars de Sabadell

Els restauradors de la zona comercial de l'Eix Macià alerten que una nova normativa municipal reduirà notablement el nombre de taules a les terrasses

Javi Fernández, propietari d'un bar a l'Eix Macià
Javi Fernández, propietari d'un bar a l'Eix Macià | Albert Segura
19 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:53h
Els restauradors de l’Eix Macià de Sabadell alerten que una nova normativa municipal obligarà a reduir el nombre de taules a les terrasses dels bars que hi ha en aquest espai de la ciutat, i que això comportarà mig centenar d’acomiadaments. Així ho han denunciat els propietaris d’aquests locals a NacióDigital, després que l’Ajuntament els hagi informat de l’aplicació de la normativa d’ocupació d’espai públic que reduirà dràsticament el nombre de taules a la vorera respecte les que tenen actualment. El consistori, per la seva banda, assegura que es tracta de l’actualització de la normativa per adaptar-se al text europeu, que estableix uns mínims criteris de seguretat en alguns aspectes, entre ells per a les persones amb mobilitat reduïda.

Tot plegat rau de la denúncia que una administradora de finques va presentar en representació de diversos veïns per l’activitat d’un dels locals que hi ha a la zona que, a diferència de la resta de terrasses que es dediquen als sopars fins la mitjanit, fa funcions de bar musical amb llicència fins les dues de la matinada. No obstant, la seva activitat s’allarga fins les cinc de la matinada, amb baralles, sorolls i aldarulls que han dut els veïns que viuen a la zona a la desesperació.

Ara, l’Ajuntament ha decidit posar fil a l’agulla a la zona i revisar les llicències de terrasses de tots els locals, fet que ha dut al col·lectiu a unir-se sota una mateixa associació d’afectats per les conseqüències que això comportarà. “Tenim les llicències en regla, només en el meu cas passarem de 24 taules i 60 cadires a 4 taules i 16 cadires, i això comportarà que haurem d’acomiadar treballadors, en el total de locals això suposa uns 50 acomiadaments perquè no hi haurà feina”, explica Javi Fernàndez, propietari de Macrobocatas Popeye.

En aquest cas, disposen de dos cambrers a la terrassa, tres durant l’estiu, però ara passaran a tenir-ne un o cap, depenent de la capacitat d’absorció de la feina que tingui l’establiment. “Nosaltres passem de 22 a 2 taules, així que es quedaran els dos caps, ara som 9 treballadors, però no hi haurà feina per a tots, dues de les meves companyes tenen fills, i la majoria tenim o hipoteques o lloguers i ens quedarem al carrer”, explica Martiño Garrido, cambrer de la Cervecería La Cordobesa
 

Martiño Garrido, cambrer. Foto: Albert Segura


Així, segons ha informat l’Ajuntament a cada un dels restauradors afectats, l’aplicació de la normativa es durà a terme amb data de 29 d’octubre, moment en què hauran de tenir les terrasses dimensionades als nous criteris. Tot i això, el col·lectiu avança que no s’arronsarà i diu que lluitaran fins el final. De la mateixa manera, asseguren que no aplicaran els canvis proposats fins que no s’asseguin a parlar amb el consistori.

L’Ajuntament es basa en una normativa europea

Per la seva banda, l’Ajuntament assegura que des de fa mesos treballa en una nova normativa de terrasses per actualitzar la que està en vigor, totalment desfasada. “Hi ha normatives de rang superior més restrictives, hi ha una Llei d’accessibilitat que determina que hi ha d’haver 1,80 metres de pas per a cadires de rodes, cotxes de bessons o persones amb mobilitat reduïda, i actualment la nostra ordenança parla d’1,50 metres, i si hi ha una normativa de rang superior més restrictiva, s’ha de complir”, explica el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

Com que el tràmit de modificació de la normativa és llarg i ha de passar obligatòriament per ple en dues ocasions, s’ha iniciat el treball de revisió de terrasses, començant per aquesta zona però amb la intenció de fer-ho extensiu a la resta de la ciutat. “Algunes d’elles tenen permís per a cinc o vuit taules, però n’hi trobes fins a vint, amb una muntanya de cadires que ja avança que excedeix moltíssim  la llicència de què disposen, la majoria incompleixen reiteradament la normativa”, apunta.

En aquest sentit, justifica que els tècnics han aplicat la normativa, fet que feia molt de temps que no es feia, amb les restriccions conseqüents. “Cal tenir en compte que el nombre de taules ha d’anar relacionat a la dimensió del local, del nómbre de lavabos, la capacitat de la cuina o del magatzem, i si la llicència d’activitats determina un aformanent, aquest s’ha d’ajustar amb o sense terrassa”, afegeix Guerrero
 

Terrasses a l'Eix Macià de Sabadell. Foto: Albert Segura


No obstant, obre la porta a analitzar els casos perquè la voluntat “no és d’escanyar-los”, explica. És per això que es serà “generós” sempre dintre de la normativa, i apunta a la possibilitat de dur a terme canvis a la zona per adaptar-la a les necessitats de veïns, comerciants i restauradors. Un d’aquests canvis seria l’eliminació dels parterres, que han quedat en desús i que no tenen acceptació a la zona, cosa que obriria la porta a ampliar l’espai d’ocupació de les terrasses.

Amb tot, el dia 29 d’octubre serà la data en què els restauradors haurien d’aplicar uns canvis que, a dia d’avui, no tenen intenció de complir, amb propostes que traslladaran al consistori com ara una reducció de l’horari de tancament.
Arxivat a