Sánchez rectifica Montoro i suprimeix les amnisties fiscals

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, assegura que ja no seran possibles regularitzacions com la promoguda pel PP l'any 2012

María Jesús Montero i Isabel Celaá, en roda de premsa
María Jesús Montero i Isabel Celaá, en roda de premsa | ACN
19 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:47h
El govern que encapçala Pedro Sánchez segueix desmuntant part de l'herència del PP. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat aquest divendres que queden prohibides les amnisties fiscals. Es tracta d'una mesura rellevant, perquè suposa una esmena directa a la política exercida pel PP mentre governava. L'any 2012, Cristóbal Montoro -en aquell moment titular d'Hisenda- va posar en marxa una amnistia fiscal per regularitzar capitals pensada per tenir més ingressos en un moment de crisi.

Segons Montero, decisions com aquesta ja no seran possibles. Hi haurà també nous impostos cap a determinats serveis digitals, i es preveu ingressar 1.200 milions d'euros per aquesta qüestió.

Recurs per defensar Felip VI

El govern espanyol ha presentat públicament el recurs que presentarà contra la reprovació del rei Felip VI aprovada al Parlament la setmana passada. La portaveu de l'executiu de l'Estat, Isabel Celaá, ha assegurat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la resolució era "políticament inacceptable" i que per això s'ha demanat un dictamen urgent al Consell d'Estat -preceptiu, però no vinculant- per tal de presentar posteriorment un recurs davant del Tribunal Constitucional.

"Rebutgem absolutament que la figura del monarca estigui qüestionada als debats polítics. El qüestionament de la figura del rei queda fora de les funcions atribuïdes a un parlament autonòmic. Ens sembla políticament inacceptable, i per això hem acordat la sol·licitud del dictamen al Consell d'Estat", ha justificat la portaveu de l'executiu.

Crítiques a PP i Ciutadans

Celaá s'ha tornat a queixar amargament del "bloqueig de la majoria parlamentària i social" de la qual disposa el govern espanyol, i ha denunciat la "pinça" de PP i Ciutadans per "vetar" la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat. "Hi ha oposició creixent de la dreta, hi ha bloqueig al Congrés i al Senat. No estan representant el que avui és la majoria de les forces polítiques del ple de la cambra baixa. No accepten un pressupost alternatiu que millori les pensions ni la protecció de la salut", ha indicat.

La portaveu del govern espanyol ha apuntat que Pablo Casado "ha posat al seu servei" Ana Pastor i Pío García Escudero, presidents del Congrés i del Senat, respectivament. "Han de fer oposició i tornar la dignitat a la política, però la direcció del PP exhibeix actitud d'immaduresa", ha recalcat Celaá, que tampoc s'ha estalviat els retrets específics a Ciutadans. "Porten la política al fang", ha destacat a l'hora de demanar responsabilitat.

Tampoc ha agradat que Casado anés a Europa per malparlar dels comptes de Sánchez. "No està sent lleial al govern, sinó tampoc als interessos de la ciutadania. Suposo que anar a Brussel·les ha sorprès tothom que parli malament del seu país", ha assegurat la portaveu del govern socialista, que ha destacat el paper del president espanyol en les cimeres europees i la bona relació amb les institucions comunitàries.

Nomenament de Sáenz de Santamaría

Celaá ha confirmat la renovació de membres del Consell d'Estat, institució a la qual se suma ara Soraya Sáenz de Santamaría. "Són persones molt qualificades en la formació jurídica i política, les que integren el Consell d'Estat", ha apuntat la portaveu del govern espanyol, que també ha donat compte d'altres incorporacions, com és el cas de Jordi Guillot, exsenador d'ICV, o bé José María Michavila, exministre del PP.