La Moncloa activa el recurs contra el Parlament: «Qüestionar el rei no és la seva funció»

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, considera "políticament inacceptable" la reprovació de la cambra catalana al monarca i rebutja que Felip VI es qüestioni "en debats polítics"

María Jesús Montero i Isabel Celaá, en roda de premsa
María Jesús Montero i Isabel Celaá, en roda de premsa | ACN
19 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:16h
El govern espanyol ha presentat aquest divendres el recurs que presentarà contra la reprovació del rei Felip VI i la petició d'abolició de la monarquia aprovada al Parlament la setmana passada. La portaveu de l'executiu de l'Estat, Isabel Celaá, ha assegurat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la resolució era "políticament inacceptable" i que per això s'ha demanat un dictamen urgent al Consell d'Estat -preceptiu, però no vinculant- per tal de presentar posteriorment un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC). Una nova fase de xoc jurídic en el procés català.

"Rebutgem absolutament que la figura del monarca estigui qüestionada als debats polítics. El qüestionament de la figura del rei queda fora de les funcions atribuïdes a un parlament autonòmic. Ens sembla políticament inacceptable, i per això hem acordat la sol·licitud del dictamen al Consell d'Estat", ha justificat la portaveu de l'executiu, acompanyada aquest divendres per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha anunciat que les amnisties fiscals ja no seran possibles a l'Estat.

"Des del primer moment la resolució va ser considerada políticament inacceptable, i no perquè es critiqui el cap d'Estat. El qüestionament de la figura del rei queda al marge de les atribucions d'un parlament autonòmic, que no és competent per decidir la forma de l'Estat. Per això considerem rebutjable l'actuació de la cambra catalana. Si el Consell d'Estat actua d'una altra manera [rebutja el recurs al TC], serà dins les seves competències", ha apuntat Celaá, que ha insistit diverses vegades que les decisions que pren aquest organisme no són vinculants. 

Reunió Junqueras-Iglesias

Davant la reunió que hi haurà aquesta tarda entre Pablo Iglesias, líder de Podem, i Oriol Junqueras, president d'ERC, Celaá ha insistit que l'únic responsable de la cita és Iglesias, que plantejarà el suport dels republicans als comptes de Sánchez. En un missatge molt similar al que va fer ahir el president espanyol des de Brussel·les, la portaveu s'ha desvinculat de la trobada i ha indicat que qui l'ha d'explicar, un cop acabi, és el líder de Podem, a qui Junqueras dirigirà qüestions més enllà dels pressupostos.

La dirigent del PSOE, a banda, ha indicat que l'únic responsable de negociar els comptes és el govern espanyol, encara que el partit lila els hagi subscrit. "Que Iglesias parli amb Junqueras del pressupost és una qüestió d'ells dos. Però el líder de Podem no és delegat del govern espanyol per a res", ha insistit posteriorment.

Crítiques a PP i Ciutadans

Celaá s'ha tornat a queixar amargament del "bloqueig de la majoria parlamentària i social" de la qual disposa el govern espanyol, i ha denunciat la "pinça" de PP i Ciutadans per "vetar" la tramitació dels pressupostos de l'Estat. "Hi ha oposició creixent de la dreta, hi ha bloqueig al Congrés i al Senat. No estan representant el que avui és la majoria de les forces polítiques del ple de la cambra baixa. No accepten un pressupost que millori les pensions ni la protecció de la salut", ha indicat.

La portaveu ha apuntat que Pablo Casado "ha posat al seu servei" Ana Pastor i Pío García Escudero, presidents del Congrés i del Senat, respectivament. "Han de fer oposició i tornar la dignitat a la política, però la direcció del PP exhibeix actitud d'immaduresa", ha recalcat Celaá, que tampoc s'ha estalviat els retrets específics a Ciutadans. "Porten la política al fang", ha destacat a l'hora de demanar responsabilitat.

Tampoc ha agradat que Casado anés a Europa per malparlar dels comptes de Sánchez. "No està sent lleial al govern, sinó tampoc als interessos de la ciutadania. Suposo que anar a Brussel·les ha sorprès tothom que parli malament del seu país", ha assegurat la portaveu del govern socialista, que ha destacat el paper del president espanyol en les cimeres europees i la bona relació amb les institucions comunitàries.

Nomenament de Sáenz de Santamaría

Celaá ha confirmat la renovació de membres del Consell d'Estat, institució a la qual se suma ara Soraya Sáenz de Santamaría. "Són persones molt qualificades en la formació jurídica i política, les que integren el Consell d'Estat", ha apuntat la portaveu del govern espanyol, que també ha donat compte d'altres incorporacions, com és el cas de Jordi Guillot, exsenador d'ICV, o bé José María Michavila, exministre del PP.